Sweden
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Släpade hund efter bilen – hovrätten mildrar påföljd till böter

38-årige Hans-Johan Hansolofson band sin hund vid bildörren och lät kompisen köra iväg. Hunden släpades i asfalten och skadades så svårt att den måste få intensivvård hos veterinär. Den avlivades senare då ägaren inte ville betala för vård. I tingsrätten dömdes Hans-Johan till rättspsykiatrisk vård. Hovrätten ser dock mindre allvarligt på brottet och mildrar påföljden till böter.

Det var den 27 februari förra året i Kiruna som Hans-Johan och hans hund, en labrador-retriever, åkte som passagerare i en bil med en av Hans-Johans kompisar . John Yngve Mattias Mannela, bakom ratten. När de stannade på en parkeringsplats öppnade Hans-Johan dörren, släppte ut hunden men band fast den i bilens dörrhandtag och stängde dörren.

Körde iväg – hunden släpades efter

Han satt sedan upptagen med sin mobiltelefon när kompisen startade bilen och körde iväg. Hunden släpades i marken efter bilen och hade dessutom strypkoppel som förvärrade situationen ytterligare.

En stund senare uppmärksammade Hans-Johans kompis som körde bilen att en annan bilist signalerade att han skulle stanna. Bilen hade då accelererat upp till en hastighet på cirka 50 km/tim och tillryggalagt en körsträcka på ungefär en kilometer med hunden släpande efter.

Vittnen till händelsen har uppgett hur de såg hunden försöka hålla jämna steg med bilen genom att springa men snabbt drogs omkull, rullade runt och sedan släpades utmed marken. De kunde också se när fordonet så småningom stannade att hunden skadats allvarligt.

Låtsades att man bara motionerat hunden

Hans-Johan som varit fullt upptagen med sin mobiltelefon hade inte sett eller hört någonting alls förrän kompisen stannade bilen. Till vittnena uppgav han att hunden mådde bra och att det här var ett sätt på vilket han brukade rasta och motionera hunden och att den inte behövde någon veterinärvård.

Hans-Johan tog in den skadade hunden i bilen och fick skjuts hem. Hans sambo Sofia Dantoft tyckte att hunden inte var sig lik mentalt utan upplevde den som ”sönderstressad”.

Ville inte betala för veterinärvård – avlivade

Hon tog hunden till veterinär som konstaterade att den inte främst var stressad utan hade svåra smärtor och var så allvarligt skadad att den måste läggas in på djursjukhus för intensivvård. Bland annat var flera trampdynor helt bortslitna och hade ett flertal blodiga sår.

Om marken inte varit delvis snötäckt hade skadorna sannolikt blivit ännu allvarligare. Men någon intensivvård hade Hans-Johan och Sofia ingen lust att betala för och beslöt i stället att djuret skulle avlivas.

Djurplågeriet blev föremål för polisutredning och åtal och den 10 maj i år dömdes Hans-Johan av Gällivare tingsrätt för djurplågeri till rättspsykiatrisk vård. Påföljden innefattade även straff för ett misshandelsbrott som Hans-Johan begått vid ett annat tillfälle.

Livsstilskriminell med psykisk störning

Hans-Johan är tidigare dömd för ett otal brott av olika slag, bland annat narkotikabrott och våldsbrott. Vid tidpunkten för djurplågeriet hade han endast vistats i frihet en kortare tid efter en fängelsedom för misshandel, försök till våld mot tjänsteman och olovlig körning. Han hade också misskött reglerna för sin villkorliga frigivning i förtid men trots det tillåtits vara fortsatt frigiven i stället för att låsas in och avtjäna resten av strafftiden.

Enligt ett läkarintyg led Hans-Johan av en allvarlig psykisk störning när brotten begicks och har tidigare varit psykiskt tvångsvårdad. Av det skälet utdömdes påföljden rättspsykiatrisk vård. Men Hans-Johan var missnöjd med påföljden och överklagade domen till Hovrätten för Övre Norrland.

Den högre instansen anser inte att Hans-Johan behöver vare sig tvångsvårdas eller dömas till fängelse för brotten. En bötespåföljd menar man är tillfyllest trots de aktuella brottens allvarlighetsgrad och Hans-Johans omfattande tidigare brottslighet. Som skäl för att mildra påföljden anför hovrätten att man anser misshandeln mindre allvarlig och att djurplågeriet endast varit kortvarigt.

Även kompisen dömdes

Även kompisen, John Yngve Mattias Mannela, som körde bilen dömdes för djurplågeri. Påföljden, som även innefattade straff för brott mot knivlagen och hemfridsbrott begångna vid ett annat tillfälle, stannade vid villkorlig dom och böter.

Tingsrätten ansåg att det förelåg en psykisk störning som förmildrande omständighet och John Yngve Mattias har i likhet med Hans-Johan varit tvångsvårda tidigare. Han är sedan tidigare också känd av polisen för diverse småbrott. I motsats till Hans-Johan överklagade John Yngve Mattias inte domen.