Sweden
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Spöklikt bra Britten på Folkoperan

Marie Arnet (Guvernanten) och Matheo Lindberg Vivien (Miles).
Marie Arnet (Guvernanten) och Matheo Lindberg Vivien (Miles). Foto: Mats Bäcker

Benjamin Brittens gåtfulla opera är nästan osannolikt välljudande på Folkoperan. Inte minst imponerar Matheo Lindberg Vivien och Nelma Kollberg i de krävande barnrollerna.

Vad är detta? Folkoperan har skyltar på engelska: ”The turn of the screw”. Men det är förstås en rätt svåröversatt titel och man sjunger på svenska, helt enligt Folkoperans statuter. Henry James kortroman som Benjamin Brittens opera bygger på kallas i Sverige ”Skruvens vridning” eller ”När skruven dras åt” och operan har gått under namnet ”En sällsam historia”. Det är ett citat från prologens allra första mening, där det talas om ”a curious story” – skriven med bleknat bläck av en kvinnas hand. 

Den kvinnan är styckets namnlösa huvudperson, Guvernanten, som kommer till ett stort hus på landet för att ta hand om två föräldralösa barn, osäker och orolig över att de inte ska tycka om henne. Det är svårt att undgå associationer till ”Sound of music”, men i det här dystra huset hjälper det inte att sjunga om saker man blir glad av. Att det är hemsökt av mystiska, onda krafter blir snart uppenbart för både Guvernanten och publiken.