Sweden
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Teknikjättar slappa med info om konfliktmineraler

Arbetet med att motverka så kallade konfliktmineraler, exempelvis från Demokratiska republiken Kongo, står inte längre lika högt upp på teknikföretagens agenda. Arkivbild.
Arbetet med att motverka så kallade konfliktmineraler, exempelvis från Demokratiska republiken Kongo, står inte längre lika högt upp på teknikföretagens agenda. Arkivbild. Foto: Marc Hofer/AP/TT

Techjättarna har släppt fokus på ifall deras produkter byggs med konfliktmineraler, enligt en ny granskning. En tredjedel av Microsofts underleverantörer lever inte upp till kraven.

Det är sajten Gamesindustry.biz som har granskat hur techföretag som Microsoft, Sony, Google, Meta, Apple, Amazon och Nintendo kontrollerar att deras produkter inte innehåller konfliktmineraler. Undersökningen pekar åt en slappare inställning till problemet från i princip alla inblandade.

För cirka tio år sedan började bolagen redovisa om underleverantörer levde upp till krav på att inte beblanda sig med väpnade konflikter eller barnarbete i de områden, främst Demokratiska republiken Kongo, där mineraler till exempelvis spelkonsoler bryts. Efter att inledningsvis ha haft svårt att redovisa hur många av deras samarbetspartners som inte handlade med konfliktmineraler skärpte samtliga bolag tillsynen. 2019 försäkrade Microsoft att 99,6 procent av de smältverk och raffinaderi man jobbade med hade passerat en tredjepartsgranskning. För 2022 är den siffran nere på 65 procent, enligt Gamesindustry.biz.