Sweden
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Tjuv DNA-testades – då fick polisen träff mot brutal barnvåldtäkt

Det var en eftermiddag i februari 2017 som en 13-årig flicka promenerade i ett upplyst löpspår i en skog i Järfälla.

Hon pratade i telefon med en vän när hon plötsligt blev överfallen. Förgäves kämpade flickan för att ta sig loss på olika sätt. Hon blev slagen och insläpad i skogen. I telefonen hörde flickans vän det som hände. Polisen larmades, men ingen visste var flickan var.

Gärningsmannen utsatte flickan för våld och grovt sexuellt våld. Efteråt lyckades den skadade och svårt chockade flickan ta sig hem. Polisen larmades och flickan fick sjukhusvård.

Trots kriminaltekniska undersökningar med säkrade spår, vittnesförhör och andra utredningsåtgärder förblev dock gärningsmannens identitet okänd och ärendet lades till slut ned.

Men i mitten av juni 2023 grep polisen sex personer misstänkta för grov stöld mot ett företag på Värmdö i Stockholm. En av de misstänkta var en 21-årig man som topsades under utredningen. Analysen visade att mannens dna stämmer överens med spår från överfallsvåldtäkten i Järfälla 2017.

Polisen återupptog ärendet och i slutet av juni häktades mannen för grov våldtäkt mot barn.

Attunda tingsrätt dömer mannen till fängelse i 1 år och 1 månad (egentligen drygt åtta och en halv månad med två tredjedelsfrigivningen) samt utvisning från Sverige med förbud mot att återvända i 15 år. Han ska också betala ett skadestånd på 282.000 kronor.

Tingsrätten har vägt in att mannen var "15 år" när han utförde gärningen och att han blivit dömd till 5 månaders fängelse för stölden på Värmdö.

– Domen är oerhört viktig, inte minst för att kunna ge den utsatta flickan med familj ett visst avslut efter en lång och tuff period, säger Gustaf Silfverstolpe, tjänsteförättande sektionschef för grova brott i Stockholm nord, på polisens hemsida.