Sweden
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Turkiska intermezzot bara en försmak

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan coronahälsar på Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg under Natotoppmötet i juni 2021.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan coronahälsar på Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg under Natotoppmötet i juni 2021. Foto: Francois Mori/AP

Turkiets svar på Sveriges Natoansökan är inte otypiskt för det rävspel som utmärker mycket av beslutsgången inom Nato. Den inhemska debatten visar samtidigt att vi behöver bli bättre på att balansera mellan utopism och realism i relationen till försvarsalliansen.

Redan före det planerade inträdet i Nato har Sverige fått tampas med försvarsalliansens beslutsregler, i form av det turkiska vetot. Ingen vet om det diplomatiska spel som pågår i Washington, Ankara och Bryssel kommer att leda till att frågan löses vid Madrid-toppmötet den 29–30 juni. Förhoppningar finns fortfarande om en uppgörelse. I nuläget tycks dock positionerna hårdna – också i ljuset av läget i Syrien, där Turkiet, kritiserat av både Moskva och Washington, förbereder en offensiv mot kurdkontrollerade områden, samtidigt som IS tycks vädra morgonluft.