Sweden
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Tusentals går samman och vägrar betala skyhöga elräkningar

Skyhöga kostnader för el har gett upphov till en civil olydnadsrörelse som syftar till att sätta press på energiföretagen. Trots de många allvarliga riskerna ser man inga andra alternativ inför hösten och vintern.

En av de miljontals människor över hela Storbritannien som står inför ekonomisk kollaps är 35-åriga Josina, en lärare från Sheffield. När räkningarna väntas skena framåt hösten igen kommer hon bli tvungen att skära ner på mat och andra nödvändigheter för att kunna betala.

LÄS ÄVEN: Tysk panik när Putin stryper gasen – städer släcks ned

– Det är skrämmande, särskilt med tre tonåringar i huset. De är inte tillräckligt gamla för att vara ute och jobba ännu. De förlitar sig på oss, och det är en riktigt skrämmande tanke att du potentiellt inte kan försörja dina barn på det sättet, säger hon till The Guardian.

Tillsammans med tusentals andra har hon beslutat att inte betala sin energiräkning som en protest mot de skyhöga energikostnaderna.

Höjt pristak

Från och med den 1 oktober kommer energipristaket, det högsta belopp som leverantörer kan ta ut i England, Skottland och Wales, att höjas vilket kommer att påverka miljontals kunder. Den typiska gas- och elräkningen förväntas uppgå till 40 000 kronor i oktober, enligt konsultföretaget Cornwall Insight. I oktober 2021 var den genomsnittliga årliga räkningen 17 000 kronor.

Don’t Pay UK, den anonyma gruppen som organiserar kampanjen, säger att de hoppas att tillräckligt många människor kommer att följa efter för att sätta energibolag i ”allvarliga problem”.

”Vi vill föra dem till bordet och tvinga dem att avsluta den här krisen”, står det på gruppens hemsida.

Fördöms av regeringen

– Detta är ett mycket oansvarigt meddelande, som i slutändan bara kommer att pressa upp priserna för alla andra och påverka personliga kreditbetyg, säger en talesperson som påpekar att regeringen har infört ekonomiska stöd för energiräkningarna.

Skuld- och finansexperter uppmanar samtidigt folk att se till att de är fullt informerade om de potentiella riskerna med att inte betala, såsom ökad skuld och risken att bli satt på en förskottsbetalningsmätare eller debiteras extra. I extrema fall kan leverantörer stänga av energin, även om det är sällsynt.

Enda valet

Josina säger sig vara medveten om riskerna och menar att inte betala är det enda alternativet för henne och miljontals andra.

– Folk är arga och rädda, säger hon.

LÄS ÄVEN: Spanien förbjuder luftkonditionering under 27 grader

– Vi gör inte det här självvalt. Miljontals människor över hela det här landet kommer att kastas in i fattigdom i vinter. Och strejken är det enda sättet vi kan trycka tillbaka. Det är inte ett val som någon tar lätt på. Jag skulle mycket hellre slippa göra det här. Men det är det enda val vi har.

Enligt Don’t Pay UK, som lanserades i juni, har mer än 75 000 människor hittills skrivit på för att gå med i strejken om inte radikala åtgärder vidtas av regeringen.