Sweden
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Var fjärde ung kvinna nu snusare

Inrikes. Det har blivit vanligt bland unga att använda nyare nikotinprodukter som nikotinsnus och e-cigaretter. Nästan var femte kvinna i åldern 16-29 år uppger att de använder nikotinsnus, visar ny statistik från Folkhälsomyndigheten.

Gilla artikeln på Facebook

Användandet av både nikotinsnus och e-cigaretter är högst bland personer i den yngsta åldersgruppen, 16-29 år.

– Benämningar som tobaksfritt snus, vitt snus och vape kan få nikotinprodukter som nikotinsnus och e-cigaretter att framstå som mindre skadliga. Men nikotinprodukter kan ha negativa hälsoeffekter på bland annat hjärta och kärl. En ökad användning kan genom nikotinets beroendeframkallande egenskaper bidra till en negativ utveckling av folkhälsan, säger enhetschef Åsa Thornqvist på Folkhälsomyndigheten.

Folkhälsoenkäten visar att nikotinsnuset i större utsträckning används av unga kvinnor, vilket är nytt då kvinnors snusanvändning tidigare har varit låg. I åldersgruppen 16-29 år uppger nu 18 procent av kvinnorna och 12 procent av männen att de använder nikotinsnus.

För tobakssnus är motsvarande andelar inom åldersgruppen 5 procent av kvinnorna och 18 procent av männen. Totalt är det alltså nästan en fjärdedel av de unga kvinnorna och 30 procent av de unga männen som använder någon form av snus.

Även när det gäller e-cigaretter syns en ökad användning inom åldersgruppen. Mest ökade den bland kvinnor, från 2 procent förra året till 8 procent år 2022.