Sweden
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Världens äldsta träd är svenskt – och växer fortfarande

För fjorton år sedan upptäckte forskare vid Umeå universitet ett träd på Fulufjället, i Älvdalens kommun i Dalarna. Trädet visade sig vara flera tusen år gammalt och betraktas som äldst i världen. Forskarna döpte trädet efter Tjikko, hunden som var med dem på resan när de hittade granen. På grund av trädets ålder fick den även ett tilläggsnamn och kallas idag ”Old Tjikko”.

Nya DNA-studier utförda av forskare vid Uppsala universitet visar att de allra första granarna kom till södra Sverige redan för 14 700 år sedan, strax efter att isen från förra istiden hade börjat dra sig tillbaka. Old Tjikko är något yngre. Med hjälp av kol 14-analyser kunde forskarna fastställa granens ålder till cirka 9500 år, vilket gör det till världens äldsta kända träd.

För cirka 10 000 år sedan var hela landmassan som räknas som dagens Sverige isfri. Old Tjikko började sannolikt gro i sluttampen av denna första spridning av granar.

– Våra resultat tyder på att granen följde kanten av istäcket och vandrade norrut, säger forskaren Laura Parducci till den tidskriften Forskning & Framsteg.

LÄS ÄVEN: EU-dom: Skogsägare måste räkna varenda fågel före avverkning

Står ovanför trädgränsen

Granar har i alla tider hållit sig under trädgränsen på cirka 1 000 meter. Old Tjikko bryter dock normen och står stolt på den karga fjällklippan mer än hundra meter högre än vad som anses vara trädgränsen. Anledningen är landhöjningen som följde istiden.

– När Old Tjikko började växa befann den sig på en betydligt lägre höjd än idag. Men när en gran väl har slagit rot är den robust och kan överleva högre än trädgränsen. Det beror bland annat på att granar förökar sig genom sina rotskott, säger Parducci.

LÄS ÄVEN: Forskare varnar: Vindkraftverk i havet kan skrämma bort utrotningshotad val

Old Tjikko växer fortfarande

Parducci och hennes kollegor publicerade en artikel i den vetenskapliga tidskriften Nature Communications, där de rapporterade att de hittat samma gener i granar som växer nedanför Fulufjället som Old Tjikko har. Idag är dess stam bara fem meter hög men mätningar på rotsystemet visar att granen är 9 550 år gammal. Ingen yttre del av dagens levande träd är så gammal som 9 500 år, men genetiskt sett är trädet exakt samma individ som när det började gro.

Forskarna har senare även hittat ett 20-tal träd i fjällområden i norra Sverige och Mellansverige, som alla är mer än 8 000 år gamla, uppger Sciencenorway.