Sweden
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Veckorna då demokratin vändes till diktatur

SA marscherar i Berlin för Adolf Hitler på hans födelsedag 1938. Uwe Wittstock är författare, litteraturkritiker och journalist.
SA marscherar i Berlin för Adolf Hitler på hans födelsedag 1938. Uwe Wittstock är författare, litteraturkritiker och journalist. Foto: AP och Lennart Wittstock

Över en natt ställs författare och konstnärer inför valet att kämpa, fly eller falla till föga. I en nervkittlande bok skildrar Uwe Wittstock hur kulturlivet kvästes då tysk demokrati på kort tid förvandlades till nazistisk diktatur.

”Februari 33. Litteraturens vinter” av Uwe Wittstock.

”Februari 33. Litteraturens vinter” av Uwe Wittstock.

Efter att ha läst ”Februari 33” under semestern inser jag att det rent teoretiskt skulle kunna ha varit ett fullständigt förändrat och därtill förstört Sverige jag återvände till efter ledigheten. För Uwe Wittstock konstaterar i efterordet till sin svettigt spännande bok om Weimarrepublikens dödsryckningar att ”den som i slutet av januari [1933] avreste från en rättsstat återvände fyra veckor senare till en diktatur”.

Längre tid krävdes inte för den nytillträdde rikskanslern Adolf Hitler att förvandla sig själv till enväldig Führer och den demokratiska republiken till en totalitär enpartistat.