Sweden
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Vill du ha kul – testa boule!

Kusinerna Kian och Lova gillar att spela boule. Nu spelar de boule-SM i Kalmar tillsammans.
Kusinerna Kian och Lova gillar att spela boule. Nu spelar de boule-SM i Kalmar tillsammans. Foto: Malin Gustavsson

”Det är en härlig känsla! Det bästa är att man blir väldigt peppad och har roligt med sina kompisar ”, säger kusinerna Kian och Lova som är med på SM i boule i Kalmar.

I vanliga fall spelar de mest boule hemma i den lilla byn Kosta i Småland. Men SvD Junior träffar dem på Larmtorget i Kalmar, som under några dagar har förvandlats från torg till boulebanor. Här avgörs nämligen det svenska mästerskapet, SM, i boule.

– Allt har gått bra och det känns bra. Jag var lite nervös och hade en klump i magen på morgonen, men den försvann när vi körde igång, berättar Kian som tävlar i SM för andra gången.

Han har sysslat med boule sedan han var cirka fem år, ofta med sin pappa som också älskar boule. Nu under SM spelar han tillsammans med personer som är i ungefär samma ålder, men i olika klasser. Just den här förmiddagen spelar han med storasyster Ängla.

– Vi har bra kemi och taktik, och så är hon duktig på att peppa mig, säger Kian.

Han berättar att de är ett bra team eftersom Ängla har spelat länge och är duktig på att lägga kloten nära ”lillen”. Själv är han bra på att skjuta, det vill säga knocka bort motståndarnas klot.

På banan bredvid spelar deras kusin Lova med lagkompisen Jeremy. Ingen av dem har spelat boule särskilt länge, men de gillar det.

– Jag bor i Göteborg och där spelar jag mest fotboll, men när jag är hos mina släktingar i Kosta spelar jag hellre boule. Där finns alltid någon att spela med, säger Lova som gillar gemenskapen.

I Kosta är det nämligen väldigt många som gillar boule. Det hela började långt innan Kian och Lova föddes, för ungefär 35 år sedan. Då hade en äldre släkting till dem, Jonny Patron, precis börjat spela boule. Under ett kalas visade han sporten för släktingar och vänner.

Många blev nyfikna och började själva spela boule. Flera av dem tyckte att det var så roligt att de övade, ställde upp i olika mästerskap och vann medaljer. Och intresset för boule lever kvar än i dag.

Kian och Lova är en del av den kanske mest boule-intresserade släkten i Sverige. Under SM i är det ungefär 25 personer från deras släkt som är med och tävlar.

– Mitt mål är att bli bättre än Jonny, han är den som har flest medaljer av alla i hela släkten, säger Kian.

Både han och Lova tycker det vore kul om fler barn upptäcker sporten, för då skulle det finnas ännu fler jämnåriga att spela med och träffa på läger.

– Det är en lugn sport. Man behöver varken springa eller stressa, man tar bara ett klot i taget. Det en fördel om man är bra på att fokusera, förklarar Lova.

Många kanske tror att boule är en sport för pensionärer eftersom det är många äldre personer som spelar boule. Men det håller inte Kian och Lova med om.

– Ålder spelar ingen roll, alla kan spela boule.

– Vill du ha kul ska du absolut testa boule! rekommenderar Kian.

Läs även

SvD Juniorsvd.se