Sweden
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Vinerna som förgyller höstens måltider

SvD Mat&Dryck har testat höstens bästa kombinationer.
SvD Mat&Dryck har testat höstens bästa kombinationer. Foto: Alamy

Höstens svampar och rotfrukter förgyller årstiden. Här är åtta av mina favoriträtter – och vinerna som fulländar upplevelsen.

1 / 8

Chardonnay Limoux Blanc 2022
130 kr, nr 2797, Frankrike, Languedoc, vitt fylligt & smakrikt

Betyg: 5 av 6

Rätten: Cassoulet, traditionell fransk gryta från Languedoc. I grunden en god buljong med vitt vin och vita bönor. Låt sedan koka med rotfrukter och allt du önskar av sidfläsk, korv eller kyckling. Vinet: En rejäl chardonnay från Limoux i Languedoc med blommig arom, smöriga fattoner och rik örtig eftersmak.

2 / 8

Chablisienne Petit Chablis 2022
169 kr, nr 5585, Frankrike, Chablis, vitt friskt & fruktigt

Betyg: 5 av 6

Rätten: Bouillabaisse – en klassisk sydfransk fisksoppa. Gör det enkelt: koka ihop en mustig soppa och lägg i vad du önskar av fiskbitar, räkor och musslor strax före servering. Vinet: En frisk och fruktig chablis passar bra med härlig doft av gröna äpplen och lime. I smaken en djup rik syra med örtiga mineraltoner.

3 / 8

Mont-Redon Côtes du Rhône Réserve Rouge 2021
129 kr, nr 5461, Frankrike, Rhône, rött kryddigt & mustigt

Betyg: 5 av 6

Rätten: Svamprisotto är en stor höstfavorit hemma. Gör den krämig och lägg i svampen lite efterhand. All svamp funkar även om Karl-Johan förstås är bäst. Vinet: Hundra-
åriga topproducenten Mont-Redon i Châteauneuf-du-Pape matchar risotton med sin mörkbäriga frukt, lakritstoner och örtbittra strama eftersmak.

4 / 8

Rully En Rosey 2021
199 kr, nr 2821, Frankrike, Bourgogne, rött fruktigt & smakrikt

Betyg: 5 av 6

Rätten: Helgrillad kyckling med rotfrukter. Här är det betorna som spelar huvudrollen – röda, gula och randiga polka. Förkoka betorna och kör allting färdigt i ugnen. Vinet: En nyanserad pinot noir från södra Bourgogne med rik arom och örtkryddig smak med allt av mörka skogsbär, violtoner och bra syra.

5 / 8

Leitz Magic Mountain 2022
164 kr, nr 70626, Tyskland, Rheingau, vitt friskt & fruktigt

Betyg: 6 av 6

Rätten: September innebär skaldjur. Även om det tär på kassan är en skaldjurskväll ett måste med allt av räkor, krabba, havskräftor och hummer. Vinet: Tysk torr riesling när det är som bäst. Härlig arom med gröna äpplen och citrusskal – i smaken bitterkryddig frukt, lite mineral och djup syrlig eftersmak.

6 / 8

Sancerre Les Baronnes 2022
209 kr, nr 32253, Frankrike, Loire, vitt friskt & fruktigt

Betyg: 6 av 6

Rätten: Moules marinières i blåmusselbuljong med schalottenlök, crème fraiche och massor av persilja. Vinet: En klassisk sauvignon blanc från appellationen Sancerre. Les Baronnes bjuder på rik arom av nässlor, färskt gräs och citrusskal – härligt frisk fyllig smak med mineraler, mjuk örtkrydda och rik syra i avslutningen.

7 / 8

Borgogno Barbera d’Alba Superiore 2021
199 kr, nr 74201, Italien, Piemonte, rött fruktigt & smakrikt

Betyg: 6 av 6

Rätten: Klassisk ragù alla bolognese. Köttfärssåsens urmoder där grunden är bra kött, rejält med soffritto, tomater och god olivolja. Vinet: En mjukare variant av Piemonte-favoriten Barolo – gjord på nebbiolos kusin barbera. Mjuk arom med rik skogsbärig frukt, svamp- och örttoner och syrlig eftersmak.

8 / 8

Fontanafredda Barolo 2019
209 kr, nr 70227, Italien, Piemonte, rött stramt & nyanserat

Betyg: 6 av 6

Rätten: Pasta med höstsvamp. Jag väljer helst tagliatelle med grillad svartkål, kantareller, vitlök, persilja och kanske en skvätt grädde. Vinet: En verklig klassiker från Piemonte – både producenten och vinstilen. Aromatiskt med örtkryddor, rikt skogsbäriga smaker med vilda svamptoner och en stram bitter avslutning.

Läs även