Slovenia

17. september: Slovenski košarkarji postali evropski prvaki

Leta 1970 je umrl slovenski pisatelj France Bevk

Na današnji dan leta 2017 je moška košarkarska reprezentanca dosegla zgodovinski uspeh: na evropskem prvenstvu v košarki je po zmagi nad Srbijo osvojila naslov evropskega prvaka.

Srbija je v Carigradu, kje je slovenske junake v živo bodrilo okoli 6.000 slovenskih navijačev, padla s 93:85. Slovenija je na prvenstvu, katerega prvi del je potekal na Finskem, drugi pa v Turčiji, blestela, v vseh devetih tekmah je zmagala. Vsa Evropa se je poklonila Sloveniji, nizu zmag 9-0, v katerem so padale velesile, kot so Španija, Francija in na koncu Srbija, predvsem pa se je poklonila najboljšemu igralcu prvenstva Goranu Dragiću. V finalu je igral kot v transu in dosegel 35 točk, kar je nov reprezentančni rekord.

V odločilnih trenutkih, ko so Srbi izničili 12 točk zaostanka, je utrujenega kapetana, ki zaradi krčov na koncu ni igral, izjemno zamenjal Aleksej Nikolić, čarobni navdih se je preselil še na Klemna Prepeliča (21 točk). Slovenija je izjemno odigrala drugo četrtino (36:25), ob polčasu je bilo 56:47, a v tretji četrtini se je ustavilo. Srbija je povedla s 77:78, pravočasno je s trojko odgovoril Prepelič, pomagal je tudi Gašper Vidmar z blokado, dokončno pa se je zlato prikazalo ob dveh prostih metih Nikolića za vodstvo 90:82.

Leta 1179 je umrla nemška opatinja, ustanoviteljica samostana Rupertsberg, pisateljica in skladateljica Hildegard von Bingen.

Leta 1677 se je rodil angleški fiziolog, fizik, kemik in izumitelj Stephen Hales.

Leta 1787 so se Združene države Amerike iz neustrezne konfederalne ureditve s federalno pogodbo - ustavo - opredelile za federativno ureditev.

Leta 1826 se je rodil Georg Friedrich Bernhard Riemann, ki je s svojim delom odprl nove smeri razvoja matematike ter njene uporabe v fiziki in mehaniki. Umrl je 20. julija 1866.

Leta 1837 se je rodil znani avstrijski alpinist Johannes Frischauf. Velike zasluge si je pridobil predvsem kot planinski organizator in opisovalec slovenskih gora.

Leta 1854 se je rodil ameriški inženir in industrialec David Dunbar Buick.

Leta 1857 se je rodil ruski fizik, matematik, letalski in raketni konstruktor Konstantin Edvardovič Ciolkovski, ki je s svojimi teorijami in odkritji postavil osnove vesoljarstvu.

Leta 1918 sta po tridnevni ofenzivi v prvi svetovni vojni Prva in Druga srbska armada s pomočjo 2. francoske ofenzive prebili solunsko fronto oziroma bolgarsko obrambo.

Leta 1939 so sovjetske čete na široki fronti prestopile poljsko mejo.

Leta 1940 je Adolf Hitler preložil začetek operacije Seeloewe (Morski lev).

Leta 1941 so britanske in sovjetske enote zasedle Teheran.

Leta 1943 je bila ustanovljena začasna posvetovalna skupščina Alžirije.

Leta 1944 se je rodil slovenski pevec zabavne in narodnozabavne glasbe Alfi Nipič. Domača glasbena legenda se je najprej ukvarjal s popularno zabavno glasbo, nato pa je postal pevec Ansambla bratov Avsenik.

Leta 1944 se je rodil južnotirolski alpinist Reinhold Messner, prvi, ki je osvojil vse osemtisočake, na Mount Everest pa je prvi priplezal brez kisikove jeklenke.

Leta 1944 se je pri Arnheimu v Holandiji z vpadom britanskih padalcev začela operacija Market-Garden. Njen namen je bil vzpostavitev obrambe na reki Ren in izogibanje nemške obrambne črte.

Leta 1945 se je rodil nekdanji košarkar in eden najboljših trenerjev v zgodovini Lige NBA Phil Jackson.

Leta 1945 je bil podpisan prvi uradni akt, ki se je nanašal na iskanje pogrešanih ljudi oziroma ljudi, ki so bili zaradi vojne preseljeni. Obrazce D. P. so tiskali v milijonski nakladi.

Leta 1946 je umrl angleški matematik, fizik in astronom sir James Hopwood Jeans.

Leta 1958 se je v Grosupljem rodil politik Janez Janša.

Leta 1960 se je rodil britanski dirkač formule ena Damon Hill. Največji uspeh je doživel leta 1996, ko je postal svetovni prvak. Vozil je za ekipo Williams.

Leta 1960 se je rodil nekdanji košarkar ljubljanske Olimpije in slovenske reprezentance Dušan Hauptman.

Leta 1961 so obesili nekdanjega turškega predsednika vlade Adnana Menderesa, ki ga je strmoglavila vojaška hunta generala Džemala Gursela.

Leta 1963 je umrl nemški filozof, psiholog in pedagog Eduard Spranger.

Leta 1970 je umrl slovenski pisatelj France Bevk. Rodil se je leta 1890.

Leta 1980 je umrl 44. in 45. predsednik Nikaragve Anastasio Somoza Debayle. Rodil se je 5. decembra 1925.

Leta 1988 so se v Seulu začele 24. poletne olimpijske igre. Nastopalo je 8.391 športnikov in športnic iz 159 držav.

Leta 1991 se je na spletu prvič pojavil operacijski sistem Linux, ki je Unixu podoben prosti operacijski sistem.

Leta 1994 je v Croydonu pri Londonu umrl britanski filozof avstrijskih korenin Karl Raimund Popper, vodilni kritik dunajskega pozitivizma s stališča kritičnega racionalizma.

Leta 2005 so slovenski košarkarji v 2. krogu skupine C na evropskem prvenstvu v Beogradu z vrhunsko predstavo nadigrali Grke (68:56).

Leta 2011 je 17-letni Slovenec Dylan Tidd v Piranu postal evropski mladinski prvak v jadralskem razredu Musto Performance Skiff.

Leta 2012 je kolesar Matej Mohorič na svetovnem prvenstvu v Valkenburgu v kronometru po odličnem finišu osvojil srebrno medaljo med mladinci.

Leta 2013 sta vrhunska atleta Marija in Matija Šestak postala starša. Rodila se jima je hčerka Tara.

Prijavi napako

Football news:

Ole Gunnar Solskjaer: I Think it was a penalty against Aston Villa
Philadelphia played in t-shirts with the names of black people who died at the hands of the police
Kompany tries everything at Anderlecht: he coached without a license (terrible), played 15 matches and invested 3 million euros in the club
Aston Villa coach on Manchester United penalty: A shameful decision
Paul Pogba: Winning the Europa League and the FA Cup are two of Manchester United's goals for this season
Manchester United's first ever Premier League win 4 consecutive games with a difference at least 3 goals
Brunu has scored 7 (4+3) points in his last 3 games for Manchester United