Slovenia

Avstrija, Češka, Slovaška in Madžarska za skupno odprtje meja sredi junija

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Zunanji ministri Avstrije, Češke, Slovaške so se na današnji videokonferenci pogovarjali o skupnem odprtju meja. Kot je po konferenci sporočil avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg, vse tri države načrtujejo, da bi skupne meje odprli sredi junija, k temu pa naj bi povabili tudi Madžarsko. Slovenija pri tem ni omenjena.

"Strinjali smo se, da želimo to pot prehoditi skupaj in da na krov vzamemo tudi Madžarsko," je po pogovorih s kolegoma iz Češke in Slovaške, Tomašem Petričkom in Ivanom Korčokom, dejal vodja avstrijske diplomacije."Odločitev o odprtju meja bi lahko sprejeli prihodnji teden, ko naj bi tudi določili konkretni datum odprtja meja. Trenutno poteka intenzivno delo, da bi s Češko, Slovaško in madžarsko sosedo sredi junija ponovno vzpostavili svobodo potovanja", kot je bila pred pandemijo covida-19, je še pojasnil Alexander Schallenberg. Dodal je, da je pomembno, da so ukrepi osnovani na jasnih parametrih zdravja, mobilnosti in varnosti.

Avstrija je že dosegla dogovor o odprtju meja z Nemčijo in Švico.FOTO: AP

"Številke okužb naših sosednjih držav so zelo dobre,"je še dejal avstrijski zunanji minister in ob tem še opozoril, da je osnovno vodilo, da"razvoj ostane pozitiven, kot je sedaj". V prihodnjih dnevih bo sledila še ena videokonferenca, na kateri naj bi bil prisoten tudi madžarski zunanji minister.

Češki zunanji minister Petriček je po videokonferenci izrazil prepričanje, da bo sredi junija nastal "mini schengen". Dodal je, da so najdlje pogovori o odprtju meja za avstrijske turiste. Glede Nemčije po njegovih besedah obstaja več vprašanj, med drugim glede tranzitnih potnikov iz rizičnih držav, kot je Nemčija.

Football news:

Fiorentina wants to get Higuain as part of Chiesa's exchange to Juventus
Direct shots from a corner are a deliberate technique of the team from Portugal. Scored the winning goal in the 91st and moved closer to the Europa League
Brescia reported that Balotelli weighs 100 kg. He gained 8 kg of extra weight
60 years ago, the USSR team was the first to win the Euro
The Premier League admitted that incorrect penalty decisions were made in all of Thursday's matches
Manchester United of the mid-90s, Flamengo of the 70s, England of the 80s: 101 best forms in the history of football (first part)
UEFA President: The memory of the Soviet victory at Euro 1960 will live long