Oblasti so po uradnih podatkih od nedelje pridržale skoraj 7000 ljudi. Foto: Reuters
Oblasti so po uradnih podatkih od nedelje pridržale skoraj 7000 ljudi. Foto: Reuters

Namestnik notranjega ministra Aleksander Barsukov je dejal, da bodo vse pridržane izpustili do 6. ure v petek, poroča nemški portal Deutsche Welle.

Od nedelje je bilo po uradnih podatkih pridržanih skoraj 7000 ljudi, vsaj dva človeka sta med protesti umrla.

Notranje ministrstvo je v sredo priznalo, da je policija namerno streljala v skupino protestnikov, pri čemer je bil ranjen en človek. Do priznanja je prišlo po tem, ko so evropske države obsodile policijsko nasilje, EU pa razmišlja o novih sankcijah proti Belorusiji.

V četrtek zvečer se je notranje ministrstvo opravičilo mimoidočim, ki so bili poškodovani med zatiranjem protestov. Pri tem je prihajalo do naključnih aretacij, so sporočili.

Opozorila o pretepanjih in zlorabah

Medtem aktivisti in organizacije za človekove pravice opozarjajo, da je vse več dokazov o policijski brutalnosti zoper pridržane.

Amnesty International je sporočil, da pričevanja kažejo na "razširjeno mučenje", poroča BBC. Ljudje govorijo, da so jih slekli, pretepali in jim grozili s posilstvom. Nekateri izpuščeni zaporniki so delili posnetke preko aplikacije Nexta, ki kažejo poškodbe, ki naj bi jih povzročila policija.

"Nekdanji pridržani nam pravijo, da so postali centri za pridržanje mučilnice, kjer morajo protestniki ležati na tleh, medtem ko jih policisti brcajo in udarjajo s palicami," sporočajo iz Amnesty International.

Namestnik notranjega ministra Barsukov je zlorabe zanikal.

Do protestov v Belorusiji je prišlo po predsedniških volitvah v nedeljo, na katerih je po uradnih podatkih okoli 80 odstotkov glasov osvojil predsednik Aleksander Lukašenko, ki je na oblasti že od leta 1994.

O Belorusiji zunanji ministri EU-ja

O razmerah v Belorusiji bodo popoldne na izredni, neformalni videokonferenci razpravljali zunanji ministri članic EU-ja. Visoki zunanjepolitični predstavnik Unije Josep Borrell je v torek sporočil, da EU po očitkih o poneverbah na predsedniških volitvah in nasilju v Belorusiji razmišlja o novih sankcijah proti Minsku.

Pojasnil je, da bi lahko ukrepali proti tistim, ki so odgovorni za nasilje, neupravičene aretacije in poneverbo volilnih rezultatov. Uvedbo sankcij morajo sicer potrditi vse članice EU-ja.