Slovenia

Biden za obvezno nošenje mask v ZDA, Trump to zavrača

0

termometer

0

termometer

Demokratski predsedniški kandidat Joe Biden je v četrtek predlagal uvedbo obveznega nošenja zaščitnih mask proti koronavirusu po vseh ZDA. Njegov republikanski protikandidat, sedanji predsednik Donald Trump je to zavrnil in Bidna obtožil, da politizira virus.

Joe Biden
Joe Biden
Novice Biden in Harrisova s skupnimi močmi proti Trumpu

Joe Biden je ukrep predlagal, potem ko so v ZDA v sredo našteli 1499 smrti zaradi koronavirusa, kar je največ od maja. Skupno število smrtnih žrtev covid-19 je tako že več kot 167.000. Predlagal je, da rešijo življenja s tem, da vsi naslednje tri mesece obvezno v javnosti nosijo maske.

Trump: Udarila nas je kitajska kuga

Ameriški predsednik Donald Trump je odgovoril, da se Biden nenehno moti glede koronavirusa, zanemarja znanost in potiska naprej levičarske politike. Dodal je še, da se Biden zavzema, da bi vse Američane za naslednje mesece zaklenili v njihove kleti. Biden je sicer dejal, naj uvedbo mask uzakonijo guvernerji držav, s čimer bi lahko rešili 40.000 življenj. Opozoril je, da je bilo odpravljanje ukrepov proti pandemiji prehitro in brez smernic zvezne vlade.

Trump se je ob izbruhu pandemije norčeval iz tistih, ki nosijo maske. Uporaba zaščitne maske v ZDA velja tudi za politično opredelitev. Trumpovi podporniki tako ponosno zavračajo maske, demokrati pa jih z enakim ponosom nosijo. Trump je masko prvič uporabil v javnosti šele julija, v četrtek pa je spet sejal dvom o njihovi koristnosti. "Domoljubni Američani nosijo maske. Mogoče so imenitne, mogoče so v redu, mogoče pa niso tako v redu," je dejal.

Trump je v četrtek znova zavrnil vsakršno odgovornost za to, da je pandemija od vseh držav na svetu najbolj prizadela prav ZDA. "Mene nihče ne krivi za nič. Udarila nas je kitajska kuga, česar ne bomo pozabili. Udarila nas je kitajska kuga," je dejal.

Kamala Harris
Kamala Harris
Novice Biden si je s to izbiro prislužil pohvale

Football news:

Alonso went on the bus at half-time against West Brom. Lampard was angry as ever
Zidane on Hazard: It's ready. He has long been concerned about a serious problem, but now everything is fine
Ex-Atletico midfielder Futre on Felix and Fati: I will choose joau. He is special and will soon compete for the Golden ball
Miranchuk will return to the General group of Atalanta after a break for national team matches
Alonso went on the bus after being replaced and was scolded by Lampard. So the coach has never been infuriated
Manchester United are Interested in Jovic and are in talks for Cavani
Inter have moved closer to Juve, but are unlikely to win Serie A. There are problems with the defense and Conte's system