Slovenia

Črnogorci za okužbe krivijo beograjski nogometni derbi, skok okuženih v BiH in Srbiji

icon-content-book-3PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V BiH, Srbiji in Črni gori poročajo o porastu števila okužb s koronavirusom. Direktor bolnišnice v Podgorici je izjavil, da se je novi koronavirus v državi spet razširil zaradi navijačev, ki so bili prejšnji teden na beograjskem nogometnem derbiju med Partizanom in Crveno zvezdo. Neuradno je bilo na tej tekmi 25.000 gledalcev, med njimi je bilo veliko ljudi iz nekdanje Jugoslavije, tako iz Črne gore kot tudi iz Slovenije.

Šef kliničnega centra v Podgorici Jevto Eraković je tamkajšnjo vlado pozval, da je treba zaslišati vse ljudi, ki so prek Bosne in Hercegovine potovali na tekmo, saj je srbsko-črnogorska meja zaradi velikega števila okuženih v Srbiji ostala zaprta. "Kdor bi regularno prišel v Črno goro, bi moral v karanteno. Tako so ljudje v srbsko prestolnico potovali prek BiH," je za državno televizijo izjavil Eraković in pozval obiskovalce derbija, da sporočijo svoje gibanje in stike.

Tekma v Beogradu med Partizanom in Crveno zvezdo.FOTO: AP

V Črni gori je trenutno devet registriranih primerov okužbe, pred tem 42 dni ni bilo nobenega. Vlada je prav zaradi porasta okužb danes sprejela ukrep, da je nošenje zaščitnih mask znova obvezno, prav tako je BiH znova na seznamu tako imenovanih nevarnih držav, kar pomeni, da lahko iz BiH v Črno goro vstopijo tisti državljani, ki imajo potrdilo, da niso kužni. To ne sme biti starejše od 48 ur.

Vlada je 1. julija odprla mejo za državljane 130 držav, ki imajo manj kot 25 okuženih na 100.000 prebivalcev, a ne za Srbijo. Zaradi tega je bilo na ta račun v Beogradu slišati veliko kritik.

Velik porast okužb v BiH in Srbiji

Po uradnih podatkih, so v BiH v zadnjih 24 urah zaznali 58 novih okužb, od tega 25 v Republiki srbski. Testirali so 778 vzorcev.

V Srbiji su v preteklih 24 urah testirali 6.032 oseb. 94 oseb je bilo pozitivnih, ena oseba je umrla. Na intenzivnem oddelku se zdravi 17 oseb.

Football news:

Flick about Lewandowski and the Golden ball: Why not? He laid the foundations
Jurgen Klopp: my two main Champions League favourites are Bayern and Manchester City
Cheryshev made an assist in La Liga for the first time since September
Muller of the victory in the German Cup: a Bit of a sad moment. There were no fans in this final
Lampard on 3-0 with Watford: a dry Win at home, three goals scored-Chelsea played very well
Pulisic on 3-0 with Watford: Chelsea needed this win. We are confident that we can get into the top 4
Rebic scored 9 goals for Milan in 11 Serie A matches