Slovenia

Dan po eksploziji: reševalci se prebijajo skozi ruševine, bolnišnice preplavljene z ranjenci

Dan po eksploziji iz libanonske prestolnice prihajajo pretresljivi posnetki opustošenja. Reševalci se prebijajo skozi ruševine in iščejo morebitne preživele tragedije, ki je po zadnjih podatkih zahtevala vsaj 100 življenj, ranjenih je 4000 ljudi. Bolnišnice so preplavljene z ranjenci, medtem ko svojci iščejo pogrešane sorodnike. Po prvih ocenah je eksplozija, ki je odjeknila v pristanišču, povzročila škodo v polovici prestolnice, brez strehe nad glavo je ostalo do 250.000 ljudi.

Vse skupaj se je začelo s požarom v pristanišču malo po 18. uri po lokalnem času, sledila je ogromna eksplozija z močnim udarnim valom in gobastim oblakom, ki je stresla celoten Bejrut – pristanišče in ladje v ognju, porušene in uničene stavbe. Okrvavljeni in ranjeni prebivalci so se prebijali skozi ulice, polne ruševin in razbitega stekla, uničenih ter prevrnjenih avtomobilov. Eksplozija je razbila okna na zgradbah več kilometrov stran. Številne žrtve so ostale ujete pod ruševinami, trupla so ležala vsepovprek. 

Jutro po eksploziji se iz pristanišča še vedno vali dim. Fotografije in posnetki iz libanonske prestolnice pa prikazujejo obsežnost tragedije. "Vse stavbe tukaj so porušene. Sprehajam se skozi steklo in ruševine," je za AFP povedala priča, ki živi blizu pristanišča. Pretreseni prebivalci iščejo svoje sorodnike, žrtev in ranjenih je ogromno. Svoje kolege, ki so odšli v pristanišče zaradi prvotnega požara, so med ruševinami iskali tudi gasilci, ki so prihiteli na kraj eksplozije. Na kraju, ter verjetno pod ruševinami, naj bi bili tudi pripadniki vojske in civilne zaščite.

"Soočamo se z resnično katastrofo," je dejal premier Hasan Diab. Z današnjim dnem se je začelo tridnevno žalovanje za žrtvami tragedije, ki je vse od konca državljanske vojne tu ne pomnijo. Premier je zatrdil, da bodo odgovorni za eksplozijo odgovarjali. 

Bolnišnice, poškodovane v eksploziji, preplavljene z ranjenci 

Sirene reševalnih vozil so odmevale po bejrutskih ulicah skozi vso noč. Bolnišnice so preobremenjene in preplavljene z ranjenci, ki so jih vozili reševalci, prebivalci prestolnice z avtomobili, številni so sami poiskali pomoč. Vse ljudi, ki nimajo življenjsko ogrožajočih poškodb, pa so prosili, naj ostanejo doma, saj je priliv ranjencev enostavno prevelik. Bolnišnice se soočajo tudi s pomanjkanjem antibiotikov ter zalog krvi, zato so pozvale vse prebivalce k darovanju. 

Več zgradb bolnišnic je bilo v eksploziji poškodovanih. Da komajda shajajo, da je priznal tudi zdravstveni minister Hasan Hamad. V okrožju Gemajze so morali zdravstveni delavci ranjene oskrbovati celo v avtomobilih.

Več bolnišnic je bilo v eksploziji poškodovanih.FOTO: AP

Reševalci se prebijajo skozi ruševine nestabilnih stavb

"Priča smo neverjetni katastrofi. Trupla in ranjeni ležijo vsepovsod," pravi vodja libanonskega Rdečega križa George Kettani. Dodal je, da Rdeči križ sodeluje z zdravstvenim ministrstvom pri vzpostavljanju mrtvašnic. 

Po podatkih Rdečega križa se je število smrtnih žrtev povzpelo na 100, ranjenih je vsaj 4000 ljudi. Guverner Bejruta Marvan Aboud je za lokalno radijsko postajo dejal, da še vedno pogrešajo okoli 100 ljudi, vključno z več gasilci. 

Reševalci se še vedno prebijajo skozi ruševine in iščejo morebitne preživele, a število mrtvih bo po pričakovanju še naraslo. Generalni direktor civilne zaščite Raymond Khatar pravi, da so verjetno številni še ujeti pod ruševinami. A reševalno akcijo možno otežuje dejstvo, da so številne zgradbe nestabilne in se lahko porušijo. Danes so odkrili šest trupel, tri v pristanišču ter tri v morju.

Je pa reševalcem že uspelo rešiti prostovoljca civilne zaščite.

icon-food-cookie

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Mnogi iščejo svoje svojce, družbena omrežja so polna fotografij in telefonskih številk pogrešanih. Skozi celotno noč so televizijski in radijski napovedovalci v Libanonu prebirali imena pogrešanih in ranjenih. 

Na tisoče ljudi ostalo brez domov, uničeni silosi z zalogami žita 

Sunek eksplozije so čutili celo na 240 kilometrov oddaljenem Cipru, katerega prebivalci so najprej mislili, da gre za potres. Po oceni nemškega geološkega centra GFZ lahko eksplozijo in njen sunek primerjamo s potresom z magnitudo 3,5. 

Obseg materialne škode je za zdaj težko napovedati. Prihajajo pa v javnost prve ocene – brez strehe nad glavo naj bi ostalo celo do 250.000 prebivalcev. Škoda, ki jo je povzročila eksplozija, se raztega preko polovice mesta, za zdaj je ocenjena na več kot tri milijarde dolarjev oziroma več kot 2,5 milijarde evrov, je sporočil guverner Aboud.  

Eksplozija je uničila silose, ki so vsebovali 85 odstotkov državnih zalog žita, kar je za državo, ki se je znašla v hudi gospodarski in finančni krizi, številne prebivalce pa pahnila v revščino ter lakoto, velik udarec. Libanonci se že tako soočajo z izpadi elektrike, pomanjkanjem pitne vode. Gospodarski minister je potrdil, da ima sedaj država dovolj zalog le še za mesec dni. So pa na poti že ladje z novimi zalogami, a kam jih bodo shranili, še ne vedo. Uničeno je bilo tudi skladišče z zalogami medicinskih potrebščin in pripomočkov. 

Uradni vzrok eksplozije še ni znan, v skladišču so več let nepravilno hranili amonijev nitrat

Predsednik Michel Aoun je dejal, da so v pristaniškem skladišču več let nepravilno in predvsem nevarno skladiščili 2750 ton amonijevega nitrata. Tega naj bi leta 2013 raztovorili z ladje ter prenesli v skladišče. Amonijev nitrat je bela kristalna snov, ki se najpogosteje uporablja kot dušikovo gnojilo in eksploziv. Ob tem se že zastavlja vprašanje, zakaj natanko se je v skladišču več let hranilo na tone te snovi. 

Uradno vzrok eksplozije še ni znan, preiskava namreč še poteka. Je pa tudi notranji minister Mohamed Fahmi za lokalno televizijsko postajo dejal, da je tragedijo povzročila detonacija več ton amonijevega nitrata. 

Po zadnjih informacijah naj bi sprva požar v skladišču pirotehnike izbruhnil zaradi varjenja. Po prvi manjši eksploziji se je požar razširil na sosednje skladišče, kjer so hranili amonijev nitrat. Sledila je izjemno močna eksplozija ter oranžni gobast oblak, ki se je dvignil visoko v nebo. Charbel Haj, ki dela v pristanišču, je za AP dejal, da je sprva videl manjšo eksplozijo, ki je bila videti kot pirotehnika, nato pa ga je dobesedno spodnesla moč naslednje eksplozije. 

"Besede ne morejo opisati grozot nesreče, ki je včeraj zvečer zadela Bejrut in ga spremenila v uničeno mesto," je pred izrednim zasedanjem vlade dejal predsednik Aoun."Odločeni smo, da bomo nadaljevali s preiskavo in razkrili okoliščine dogodka, neodgovorno in malomarno ravnanje bomo kaznovali, odgovorne bomo sankcionirali z najstrožnjo predpisano kaznijo." 

'Česa takega nisem videla že vse od časa državljanske vojne'

Chadio Elmeouchi-Noum je vrglo čez spalnico v stanovanju, ki se nahaja nekaj ulic od pristanišča. Zagledala je svojega moža in se do njega splazila razbito steklo, pripoveduje za BBC."Vsepovsod je bilo steklo, ki me je porezalo, ko sem se plazila do njega. Ni odgovarjal na moje klice, ležal je na tleh, povsod je bila kri. Na glavi je imel del okna, močno je krvavel. Zakričala sem na pomoč, a v tolikšnem kaosu sem se bala, da me nihče ne bo slišal."Uspela je priklicati hišnika, ki ji je moža pomagal odnesti iz stanovanjskega bloka, zunaj pa ji je neznanec ponudil prevoz do bolnišnice. "V bolnišnici je bil kaos. Povsod so bili ljudje. Nekaj minut po prihodu so ga odpeljali v urgentno sobo." 

Med ranjenimi je tudi 10 članov posadke tovorne ladje, ki je bila v času eksplozije zasidrana v pristanišču."Ladja se potaplja, eksplozija je povzročila odprtino v njej, na krovu imamo ljudi, ki so hudo ranjeni," je za AFP dejal član posadke Mero Star iz Egipta. "Slišali smo petarde, nato pa zagledali dim, ki se je valil iz skladišča ... Nekaj minut kasneje je odjeknila eksplozija." 

Libanon se s pretresljivo tragedijo sooča v času hude gospodarske, finančne in politične krize, ki pa se s pandemijo koronavirusa le še poglablja. Povečujejo se tudi napetosti med Izraelom in gibanjem Hezbolah na libanonski južni meji. Nekateri prebivalci naj bi tako tik pred eksplozijo slišali letala, a so govorice o morebitni vpletenosti v Izraelu hitro zanikali in ponudili pomoč libanonskim oblastem.

Eksplozija je odjeknila v mestu, ki je bilo v zadnjih desetletjih priča krvavi 15-letni državljanski vojni, samomorilskim napadom, bombardiranju. "Vse skupaj je grozljivo, česa takega nisem videla že vse od časa državljanske vojne,"je za AP povedal Marvan Ramadan, ki ga je moč eksplozije, 500 metrov stran od pristanišča, kjer se je nahajal, dobesedno spodnesla. 

Libanonski premier zaprosil za pomoč, iz sveta prihajajo izrazi sožalja 

Premier Hasan Diab je za pomoč zaprosil vse "prijateljske in bratske" države. Svojo pomoč je že ponudilo več arabskih držav, Jordanija je obljubila vzpostavitev vojaške terenske bolnišnice, vključno z vsem zdravstvenim osebjem, terensko bolnišnico v Bejrutu, ki že sprejema ranjene je vzpostavil Egipt, navaja Guardian. 

Pomoč je ponudil tudi ameriški predsednik Donald Trump, ki pa je medije sprva presenetil, ko je nakazal, da bi šlo lahko za napad, saj naj bi mu ameriški generali dejali, da je eksplozijo povzročila "neke vrste bomba". 

Med prvimi pa se je odzvala tudi Francija. Predsednik Emmanuel Macron je preko Twitterja sporočil, da v Libanon pošiljajo dve letali s pripadniki civilne zaščite ter 15 ton sanitetnega materiala. Jutri pa bo Macron obiskal Bejrut, so potrdili v predsedniškem uradu. 

Češka pošilja 37 reševalcev z reševalnimi psi, Danska je obljubila humanitarno pomoč. 

Francoska civilna zaščita je že prispela v Bejrut.FOTO: AP

Nemška kanclerka Angela Merkel je izrazila sožalje ter potrdila, da so med ranjenimi tudi člani osebja nemškega veleposlaništva. Nemčija v Libanon pošilja 47-člansko reševalno ekipo. Nizozemska pošilja 70 zdravnikov, gasilcev in policistov, podobno tudi Belgija. 23 ton pomoči iz Dubaja pošilja Svetovna zdravstvena organizacija. 

Britanski premier Boris Johnson je preko Twitterja prav tako ponudil pomoč, tudi zaposleni na njihovem veleposlaništvu so utrpeli poškodbe. Hujše poškodbe je utrpela žena nizozemskega veleposlanika, ki se zdravi v bolnišnici. Na poti je že pet ruskih letal, na katerih so med drugim zdravniki, strokovnjaki za reševanje in oprema za postavitev poljske bolnišnice, pomoč so obljubile tudi številne druge države. Svoje sožalje in molitve je izrazil tudi papež Frančišek.

Solidarnost in podporo je v imenu EU izrazil visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell, predsednik Evropskega sveta Charles Michel pa je sporočil, da je EU pripravljena nuditi podporo in pomoč, navaja STA. Kot je prek Twitterja sporočil komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič, je center za usklajevanje nujnega odziva (ERCC) v stiku s civilno zaščito v Libanonu. Na pomoč v Bejrut nameravajo poslati več kot 100 visoko usposobljenih gasilcev, z vso potrebno opremo za iskanje in reševanje. Sodelovanje so že potrdile Nizozemska, Češka in Grčija. EU je po njegovih besedah v pomoč libanonskim oblastem pri ocenjevanju obsega škode dala na razpolago tudi satelitski sistem Copernicus.

Football news:

PSG are in talks with Chelsea about Bakayoko. The Blues are ready to give the player on loan
The start time of the match Liverpool - Arsenal moved up 15 minutes early because of a curfew in England
Jose Mourinho: I'm tired of asking questions about Allie. 99% of the responsibility lies with the players. On me 1%
Werner admits he was doubtful about moving to Chelsea after the Bayern Munich defeat: I'd be lying if I said that it didn't happen
Messi and Neymar shared 4th place in the voting for the UEFA player of the season award, Ronaldo - 10th
Bayern are ready to offer Alaba a 5-year contract. Previously discussed a 4-year deal
Klopp, flick and Nagelsmann are up for the best coach of the season award