Slovenia

Direktor dirke pomiril svojce in navijače: Jakobsen v 'stabilnem' stanju

icon-content-book-3PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Direktor bolnišnice v predmestju Katovic, kjer po hudi nesreči na prvi etapi dirke po Poljski zdravijo nizozemskega kolesarja Fabia Jakobsena, je v pogovoru s poljsko televizijo razkril, da naj nesrečni Jakobsen ne bi utrpel hujših poškodb hrbtenjače oziroma možganov.

Jakobsen (v ozadju levo) je padel prek ograje in trčil s sodnikom, ki je snemal dogajanje v cilju, Groenewegen (v rumeno-črnem dresu) je padel skozi cilj tako kot še nekateri drugi kolesarji. Luka Mezgec (v ozadju z modro čelado) se je padcu izognil.FOTO: AP
Zaradi poškodbe ramena ob padcu v ciljnem prostoru je moral dirko zapustiti tudi drugouvrščeni Francoz Marc Sarreau (Groupama-FDJ). Virtualno vodilni je tako član ekipe CCC Kamil Malecki, na drugem mestu pa je slovenski kolesar Luka Mezgec (Mitchelton-Scott), ki se je v Katovicah izognil padcu in prvo etapo končal na tretjem mestu. V četrtek bo na Poljskem na sporedu druga od petih etap. Kolesarji bodo morali v dokaj ravninski etapi premagati 151,5 km med Opolami in Zabrzami. Sredino podelitev priznanj najboljšim so zaradi nesreče odpovedali.

Po poročanju TVPso v bolnišnici, ki leži v predmestju Katovic (Sosnowiec), malce bolj optimistični po prvih pregledih poškodovanega Fabia Jakobsena, saj naj ne bi utrpel hujših poškodb možganov in hrbtenjače. Več bo znanega v prihodnjih urah, medtem pa so se oglasili tudi pri vodstvu dirke po Poljski, ki je že lani doživela hud udarec s smrtjo 22-letnega Belgijca Bjorga Lambrechta. Tokrat je član ekipe Deceuninck-QuickStep Jakobsen grdo trčil z ogrado ob progi v ciljnem sprintu, v katerem se je pomeril z moštvenim kolegom Primoža Rogliča, ki na dirki ne nastopa, Dylanom Groenewegnom. Slednjemu so zmago kasneje odvzeli in jo pripisali njegovemu nesrečnemu nizozemskemu rojaku, ki naj bi se skupaj s sodnikom, s katerim je trčil ob progi, od tistega hipa boril za življenje.

Tudi po navedbah njegovega belgijskega moštva 23-letni Jakobsen ni utrpel možganskih poškodb, a je zaradi drugih hudih poškodb in ureznin, zaradi katerih je izgubil veliko krvi, še vedno v umetni komi pod neprestanim nadzorom zdravnikov, so zapisali v izjavi za javnost.

Gledalci obnemeli: Rogličev moštveni kolega zakrivil grozljiv padec

Direktor dirke Czeslaw Lang je priznal, da se je "bal najhujšega", potem ko so oba ponesrečena moška v bolnišnico odpeljali s helikopterjem. A po obisku bolnišnice Santa Barbara mu je odleglo, saj naj bi se stanje Jakobsena stabiliziralo.

'Situacija je resna, a stabilna'
"Spremljal sem situacijo povsem od začetka. Ravno sem se vrnil iz bolnišnice Santa Barbara v Sosnowiecu. Po pogovoru z direktorjem lahko rečem, da mi je precej odleglo. Glede na videno v nesreči smo se bali najhujšega, a zdaj vemo, da je situacija resna, a stabilna,"je v izjavi zapisal Lang.

Organizatorji so tudi dodali, da je v zadnjih 150 metrih Groenewegen "zavil s svoje linije" in "povzročil nesrečo". Spregovorili so tudi o zdravstvenem stanju sodnika, ki je prav tako stabilno. Utrpel je poškodbe glave, a je že pri zavesti. Ravnanje Groenewegna je medtem že obsodila tudi Mednarodna kolesarska zveza (UCI), ki bi lahko Nizozemcu prisolila zgodovinsko visoko kazen. Vodstvo dirke ga je diskvalificiralo in mu izreklo kazen v višini 463 evrov.

Opravičilo Jumbo-Visme
"UCI je ravnanje Dylana Groenewegna označila za nesprejemljivo in diskvalificirala člana Jumbo-Visme, zmago pa pripisala Fabiu Jakobsenu," so še sporočili organizatorji. 

Pri Jumbo-Vismi so se opravičili in dodali, da se "takšne nesreče ne bi smele dogajati". Po interni reviziji dogodkov bodo sporočili, kakšna kazen bo doletela Groenewegna.

"Mislimo na Fabia Jakobsena in ostale ljudi, ki so bili udeleženi v današnji grozljivi nesreči na dirki po Poljski. Takšne nesreče se ne bi smele dogajati. Izrekamo naše iskreno opravičilo in interno se bomo pogovorili o tem, kaj se je zgodilo, preden bomo podali kakršno koli dodatno izjavo,"so zapisali v ekipi slovenskega šampiona Rogliča.

Football news:

Real Madrid may pay around 100 million euros for Mbappe if he does not extend his contract with PSG
Flick about the UEFA super Cup: We have to play our best if we want to win the trophy. We are waiting for a difficult match
The Macedonian journalist was upset that he did not have time to talk to Mourinho. Jose returned and promised a photo for the sake of his late father
Fati's compensation increased to 400 million euros. He will play for Barca under number 22
Flick about Goetz: I have been in contact with him a lot since my time with the national team, but Bayern are not thinking about a contract with him
Immobile about Levandovsky: I Am proud that I won against him - he Has always been my idol. I would give him the Golden ball
Atletico have agreed a contract with Torreira. For a transfer, Madrid need to sell Herrera