Slovenia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Elon Musk z bizarno ponudbo: Dam vam milijardo dolarjev, če ...

Milijarder Elon Musk polni strani tabloidov še posebej, odkar je prevzel Twitter in ga preimenoval v X. Ustanovitelj SpaceX-a in Tesle je pred kratkim s sledilci delil objavo, da bi Wikipediji plačal milijardo dolarjev, če bi spremenili ime.

»Dam jim milijardo dolarjev, če se preimenujejo v »Dickipedia«, kar bi v slovenščini dobesedno pomenilo nekaj podobnega kot »Penispedia«, in dodal, da »zaradi njihove točnosti podatkov«.

Okrcal milijarderja

Maja letos je ustanovitelj Wikipedije Jimmy Wales obsodil Muska, ker je cenzuriral kritike turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana v Turčiji, dan pred vročimi predsedniškimi volitvami v državi. V objavi je Wales milijarderja okrcal, ker ne podpira svobode govora, ko je popustil turškim zahtevam po omejitvi vsebine. Wales je v svoji objavi omenil, da se je Wikipedia upirala, ko se je soočila s podobno situacijo.

»So timaš možgane, Yglesias? Izbira je, da popolnoma zapreš Twitter ali omejiš dostop do določenih tvitov. Kaj izbiraš?« je zapisal Musk.

V odgovor na Muskov tvit je dejal: »Kar je storila Wikipedia: zavzeli smo se za svoja načela in se borili vse do turškega vrhovnega sodišča in zmagali. To pomeni obravnavati svobodo izražanja kot načelo, ne kot slogan.«

Wikipedija je bila v Turčiji blokirana več kot dve leti, ko se je nadzorni organ za telekomunikacije skliceval na zakon, ki mu dovoljuje prepoved spletnih mest, ki so ocenjena kot nespodobna ali grožnja nacionalni varnosti.

image_alt
image_alt

Večkrat javno pozval

Maja 2022 je novinar Stephen Harrison poročal, da je bila Muskova stran Wikipedia, ki je bila ustvarjena leta 2004, vir nenehne razprave, potem ko je Musk večkrat javno pozval k spremembi svoje strani. »Pravkar sem prvič po letih pogledal svoj wiki. To je noro! Mimogrede, lahko nekdo prosim izbriše 'investitor'. V bistvu ne vlagam v nič,« je leta 2019 zapisal Musk.

»Pravijo, da so zgodovino napisali zmagovalci, ne pa tudi na Wikipediji, če je poraženec še živ in ima veliko časa!« je dejal aprila 2022, pri čemer je očitno mislil na Martina Eberharda, ki je na Wikipediji še vedno naveden kot soustanovitelj Tesle, kljub Muskovim trditvam, da je sam ustvaril in zgradil svoje milijardno podjetje, poroča Slobodna Dalmacija.