Foto: Reuters
Foto: Reuters

Hrvaški zavod za javno zdravstvo je po petku, ki je bil s 116 novo okuženimi rekordni dan okužb v času epidemije, je sprejel nekatere strožje ukrepe. Nadzor na meji so poostrili predvsem zaradi porasta števila okuženih na Hrvaškem, ki so posledica vnešenih okužb iz Srbije ter Bosne in Hercegovine.

Potniki, ki želijo vstopiti na Hrvaško iz tretjih držav, bodo morali v obvezno samoizolacijo ali pa sedemdnevno samoizolacijo, če bodo potem sami plačali testiranje in bo test negativen.

Iz začasne prepovedi vstopa na Hrvaško so izvzeti državljani Evropske unije ne glede na prebivališče kot tudi člani njihovih družin in državljani tretjih držav, ki imajo dolgoletno prebivališče ali pa pravico bivanja na podlagi vizumov.

Turisti, ki niso iz EU-ja s potrdilom o negatvnem testu
Za turiste, poslovneže in osebe, ki potujejo zaradi izobraževanja, bo potreben negativen test na novi koronavirus, ki ne bo smel biti starejši od 48 ur, preden bo potnik prispel na hrvaško mejo.

Za potnike v tranzitu pa bo hrvaška policija po 12 urah preverila, ali so zapustili Hrvaško. Spustili jih bodo v državo le v primeru, da so v tranzitu proti sosednji državi, ki jim bo omogočila vstop.

Med izjemami vsi s hrvaškim državljanstvom
Med izjemami, za katere ne velja obvezna samoizolacij iz tretjih držav, so: zdravstveni delavci, čezmejni delavci, prevozniki, potniki v tranzitu, turisti in poslovneži ter osebe, ki se izobražujejo ali pa imajo neodložljive osebne razloge.

Med izjemami so tudi diplomati, policisti, pripadniki civilne zaščite in mednarodnih organizacij, vključno v vojaškimi osebami, ki opravljajo svoje funkcije. Med izjemami so tako tudi Hrvati, ki živijo v Bosni in Hercegovini in imajo tudi hrvaško državljanstvo.

Dnevno merjenje temperature

Osebe iz tretjih držav, ki vstopajo na Hrvaško brez obvezne samoizolacije, bodo lahko v prvih 14 dneh obiska na Hrvaškem zapustile namestitev samo zaradi poslovnih ali nujnih razlogov.

Na poslovnih srečanjih je priporočilo o čim manj ljudeh, ki naj spoštuje medsebojno razdaljo 1,5 metra. Vsako jutro si morajo preveriti telesno temperaturo, če ugotovijo simptome okužbe, pa morajo ostati v namestitvi in obvestiti pristojnega zdravnika. Hrvaški zavod za javno zdravstvo prav tako svetuje, naj se izogibajo vozilom javnega prevoza, če uporabljajo avtomobile, naj bodo sami ali samo z ljudmi, s katerimi si delijo namestitev.

Na Hrvaškem je za virusom SARS-CoV-2 1038 aktivno okuženih. Do zdaj so potrdili skupno 3532 okužb, 117 ljudi je umrlo. V petek so podatki okužb v zadnjih 24 urah potrdili najvišje število okužb do zdaj na Hrvaškem, 116, dva okužena sta umrla. štirje okućeni so na respiratorju.