Slovenia

Hrvatje ostro nad Kacina

Hrvatje, ki so se navduševali nad tem, kako dobro v avgustu kaže njihovim turističnim številkam, so po objavi Italije, da uvaja obvezno testiranje za tiste, ki prihajajo s Hrvaške, in pa vse več signalom, da bo Slovenija državo uvrstila na rdeč seznam, močno v skrbeh.
  Preberite tudi:
Zadnje dni hrvaški mediji pogosto povzemajo pisanja slovenskih o naglem slabšanju stanja na Hrvaškem in vse glasnejših govoricah o selitvi na rdeči seznam. Da se utegne to hitro zgoditi, je v sredo zvečer povedal tudi uradni vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin in ob tem še ošvrknil Hrvaško, češ da izvaža okužbe v države, od koder imajo največ turistov, torej tudi v Slovenijo.

Kako se bo sedaj vrnil sem?

Da Kacin pri naših južnih sosedih te dni ni najbolj priljubljena oseba, kaže tudi današnja naslovnica enega najbolj branih časopisov na hrvaškem, Jutarnjega lista. V članku pišejo, da je Kacin napovedal odhod Hrvaške na rdeči seznam le nekaj dni zatem, ko se je »naplavan in zagorel« vrnil z dopusta na Krku. mružina Kacin ima v mestu Klimno na tem med Slovenci zelo priljubljenem otoku hišo, ki so jo dokončali leta 2017, merila pa naj bi 200 kvadratnih metrov. Samo zemljišče, na kateri stoji, je vredno 150 tisoč evrov, navajajo slovenske medije. V zemljiški knjigi so kot lastniki hiše navedeni Kacinova soproga Andreja Pisovec Kacin ter sinova Rok in Anže Kacin. Njihovi sosedje so večinoma Slovenci. »Veliko jih je tu kupilo nepremičnine. Ne vem, kaj si o teh Kacinovih grožnjah mislijo sami Slovenci, niti kako se bo on sedaj tukaj spet vrnil med ljudi,« so nekateri povedali hrvaškemu časniku na pol v šali.

Oddih v zadnji minuti

Sogovornik je za Jutarnji list povedal, da je bil Kacin z ženo in enim od sinov na Krku najmanj dva dni. O družini je sicer povedal, da so dostojni in malce zadržani, da se držijo bolj zase, srečati pa ji je moč če, ko gredo na kopanje ali pa na kosilo v restavracijo.

Kacin je v sredo med drugim izjavil, da turisti ne zaupajo hrvaškemu zdravstvenemu sistemu, češ da številni, pri katerih se pojavijo simptomi, raje počakajo na vrnitev domov, da tam opravijo testiranje. »No, očitno on ni med njimi, ker je pretekli konec tedna bil na Krku,« piše Jutarnji list v članku z nadnaslovom »last minute oddih«. 


  Preberite tudi:
Slovenci so po številu tujih turistov na Hrvaškem na drugem mestu za Nemci, trenutno jih na Jadranu dopustuje okoli 120 tisoč. Hrvatje se zelo bojijo, da bi morebitna uvedba karantene ob vrnitvi v Slovenijo, odgnala marsikaterega slovenske turista od dopustovanja pri njih, tolažijo pa se s tem, da jih ima veliko ob hrvaški obali nepremičnine in da do karantene vendarle ne bo prišlo. Pred hrvaškim turizmom je še približno mesec in pol sezone, ko bi lahko dobro služili.

Ni pa bil Kacin edini, ki je bil kritičen do Hrvaške. Nemški in avstrijski mediji so ugibali, da Hrvaška prireja številke o okuženih, zato po neuradnih informacijah Jutarnjega lista v Avstriji razmišljajo o novih ukrepih glede Hrvaške, nemški mediji pa o tem poročajo že tedne.

Football news:

Atletico are in talks with Arsenal to buy out Torreira
Kulusevski scored with the sixth touch and the first shot for Juve-this is crucial in the debut victory of coach Pirlo
Real Madrid was the first in La Liga to release 4 players born in the 2000s
Messi says goodbye to Vidal: I always thought you were a phenomenon. Our paths will cross again
Zidane about 0:0 with Sociedad: Real Madrid lost two points. Overall, we played well
Real Madrid have lost points in 1 La Liga game in 5 of the last 8 seasons as Champions
Andrea Pirlo: I don't want to just copy someone's ideas, I have my own