Ljudje sproščeno preživljajo čas v milanskem parku. Foto: EPA
Ljudje sproščeno preživljajo čas v milanskem parku. Foto: EPA

"Tekma še ni končana, še naprej moramo biti previdni," je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA opozoril minister za zdravje.

Italijanski inštitut za javno zdravje poroča o upadanju okužb po vsej državi, tudi v najhuje prizadeti deželi Lombardija. "V Lombardiji zaznavamo znatno upadanje primerov okužb," je dejal vodja inštituta Silvio Brusaferro.

Predsednik Lombardije Attilio Fontana je ob tem povedal, da stopnja širjenja okužbe v deželi znaša samo še 0,51 odstotka. Tveganje za prenos okužbe so tako znižali z zmernega na nizko. Tudi on je poudaril, da novi koronavirus še ni premagan in da je treba upoštevati preventivne ukrepe.

Oblasti so zato tudi poostrile nadzor nad upoštevanjem pravil glede zbiranja na javnih krajih. V Rimu je na ulicah okoli tisoč policistov, da bi preprečevali zbiranje pred lokali. V petek zvečer je policija izvajala tudi nadzor v priljubljeni milanski četrti z lokali, kjer se radi zbirajo mladi.

V večjih italijanskih mestih so namreč vse bolj zaskrbljeni, da bi se zaradi zbiranja ljudi ob lepem vremenu s poletnimi temperaturami znova okrepilo širjenje okužb.

Se pa medtem v Italiji začenja tudi kopalna sezona. Med drugim so se odprle plaže v deželi Emilija - Romanja, kjer sta tudi sloviti plaži v Riminiju in Riccioneju. Prve kopalce lahko sprejmejo tudi na plažah v Toskani in Kampanji. Tam je za en senčnik namenjenih deset kvadratnih metrov, ljudje pa morajo ob prihodu na plažo in odhodu z nje nositi zaščitno masko. Prostor na plaži morajo predhodno rezervirati.

Grške oblasti so sredi tedna napovedale, da se bo nova turistična sezona v državi začela 15. junija. Foto: Reuters
Grške oblasti so sredi tedna napovedale, da se bo nova turistična sezona v državi začela 15. junija. Foto: Reuters

Grčija počasi zaganja turizem

V Grčiji medtem postopoma zaganjajo svojo turistično industrijo in prometno omrežje. Od ponedeljka bodo lahko s celine na otoke v Egejskem in Jonskem morju znova potovali vsi, ki niso v karanteni zaradi novega koronavirusa.

V Grčiji bodo trajekti, ki povezujejo celino z otoki, lahko zgolj polovično zasedeni. Kabine si bodo lahko delili zgolj družinski člani ali pari.

Tako bodo v Grčiji znova zagnali trajektni promet, ki so ga lahko za pot na otoke od 16. marca zaradi pandemije novega koronavirusa uporabljali zgolj tisti s stalnim prebivališčem na otokih. Tam so sicer po poročanju grške javne radiotelevizije ERT zaznali bolj malo primerov okužbe z novim koronavirusom.

Na seznamu držav, katerih turisti lahko obiščejo Grčijo, ni Slovenije

Grške oblasti so sredi tedna napovedale, da se bo nova turistična sezona v državi začela 15. junija. Takrat bodo predvidoma prva letala iz tujine pristala na atenskem letališču. 1. julija bodo vzpostavili tudi letalske povezave med regionalnimi letališči in tujino.

V sklopu te prve faze odpiranja mej 15. junija bodo v Grčijo lahko pripotovali državljani držav, za katere oblasti menijo, da so se z virusom uspešno spopadli. Med njimi pa ni Slovenije.

Te države so Ciper, Izrael, Nemčija, Kitajska, Avstralija, Japonska, Danska, Avstrija, Bolgarija, Srbija, Romunija, Albanija, Severna Makedonija, Bosna in Hercegovina, Hrvaška, Madžarska, Poljska, Češka, Slovaška in Norveška.

Medtem je tudi Ciper objavil seznam 19 držav, katerih državljani bodo lahko od 9. junija z letalom pripotovali v državo. Na tem seznamu pa je tudi Slovenija. Slovenski turisti bodo od 9. junija lahko v državo vstopili z največ tri dni starim zdravniškim potrdilom, da niso okuženi z novim koronavirusom. Od 20. junija to potrdilo ne bo več potrebno.