Slovenia

Jurič: Izbrana šesterica izjemni profesionalci, ki bodo kos kompleksnim migracijam

Z delom je začela nova vladna delovna skupina za migracije, v kateri so poleg obveščevalcev iz Sove in Obveščevalno-varnostne službe tudi uslužbenci policije, ki naj bi bili za vlado moteči. Ti danes izjav za medije niso želeli podati. Se je pa odzval prvi mož policije, ki pravi, da jih je izbral sam in da politika pri tem ni igrala nobene vloge.

Prvi mož slovenske policije Andrej Jurič je tudi danes v odzivu na naše poročanje vztrajal, da je sam in  brez navodil politike v vladno delovno skupino imenoval šesterico policistov. Opisal jih je kot izjemne profesionalce, ki se bodo znali soočiti s kompleksno in zahtevno tematiko, kot so to migracije, čeprav na tem področju izkušenj nimajo. Imajo pa, kot je povedal, izkušnje na področju finančnih preiskav in mednarodnih sodelovanj. 

Kot je pojasnil, so nezakonite migracije del večjega problema, kjer se prepleta več različnih kaznivih dejanj, zato se je odločil, da na omenjeni položaj imenuje ljudi, ki jim zaupa in za katere ve, da bodo izpolnili njegova pričakovanja. 

Kdo je omenjena šesterica? Gre za odstavljeno nekdanjo generalni direktorico Tatjano Bobnar, razrešenega nekdanjega šefa kriminalistične policije Boštjana Lindava, razrešeno nekdanjo šefico PR službe Vesno Drole, pomočnika direktorja NPU Davida Antoloviča in še dva NPU-jeva kriminalista, ki neuradno preiskujeta domnevne nepravilnosti prejšnje sestave Knovsa. Med osumljenimi pa obrambni minister Matej Tonin in državni sekretar Žan Mahnič.  

Nobeden od njih danes izjav pred prvim sestankom ni želel podati. Kot je pojasnila Droletova, za dajanje izjav nimajo pooblastil. 

Delovna skupina za migracije danes ob prihodu na prvi sestanek.FOTO: POP TV

In če jih Jurič opisuje kot profesionalce, jih politiki vladajoče stranke, tudi notranji minister Aleš Hojs, pa na primer zdajšnji državni sekretar za nacionalno varnost, javno diskreditirajo. Nazadnje ob interpelaciji Hojsa poslanec SDS Marijan Pojbič.Slednji je vsem gledalcem pred TV-sprejemniki, ki so spremljali interpelacijo, povedal, da naj bi bili Antolovič ter kriminalista Tina Pahor in Marko Košir del skupine, ki je specializirana za pregon desnih politikov, še posebej pa stranke SDS. 

Juriča smo danes vprašali, zakaj je med 60 kriminalisti izbral točno tista, ki vodita preiskavo zoper vladajoče. "Če to drži, potrjujem, da sem se pravilno odločil, ker namreč nihče od predpostavljenih ne bo dal zadeve nekomu, ki je ni sposoben rešit in jo pripeljat do končnega cilja," je odgovoril Jurič. 

Vodenje policije pa bo prevzel upokojenec, sicer prijatelj državnega sekretarja Franca Kanglerja. Ko je bil župan, je delo na mariborskem stanovanjskem skladu dobila njegova žena, hči pa celo na občini, ki ji je plačala tudi stroške šolanja. No Vlado Maksimovičje sicer mestni svetnik v občini Miklavž na Dravskem polju, le da na listi stranke SD.  

Poklukar vlado pozval k odstopu

Na naše poročanje se je danes odzval tudi nekdanji notranji minister Boštjan Poklukar, ki je na svojem Facebookovem profilu zapisal: "Ko vlada začne briti norce iz najkompetentnejših ljudi, ki skrbijo za varnost države, je čas, da se jo zamenja!"

icon-food-cookie

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Policija: Kriminalistična preiskava bo zmeraj samo zahtevno policijsko delo brez kakršnihkoli stranskih primesi

V policiji so se medtem odzvali na očitke na delo policije in njenih zaposlenih. "Eno izmed najobčutljivejših in najzahtevnejših področij policijskega delovanja je odkrivanje in preiskovanje kriminalitete, sploh najzahtevnejših kaznivih dejanj, v katerih obravnavamo v javnosti izpostavljene osebe," so na Generalni policijski upravi (GPU) zapisali v sporočilu za javnost. Dodali so, da kriminalistične preiskave potekajo pod usmerjanjem izključno državnega tožilstva.

Odgovornost zaposlenih in njihovih vodij na vseh ravneh kriminalistične policije in v njeni organizacijski enoti Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU) je izjemno velika, so poudarili. Kriminalistična preiskava od njih namreč terja zakonite in odločne postopke pri pridobivanju dokazov o najhujših kaznivih dejanjih in prevzem odgovornosti. Na policiji ob tem opozarjajo, da blatenje preiskovalcev in vodij iz kriminalistične policije ter konkretnih kriminalističnih preiskav ali celo pobude za ukinitev določenih policijskih enot zagotovo niso profesionalen odnos do zaposlenih v kriminalistični policiji.

Kriminalistična preiskava bo vedno ostala zahtevno policijsko delo, v kateri si kriminalistični preiskovalci in njihovi vodje zaslužijo dostojno in spoštljivo javno obravnavo, tudi zaradi poslanstva, ki ga predano opravljajo, so še zapisali na GPU. 

Football news:

Mbappe announced the death of 8-year-old Luca, who was battling cancer. The striker dedicated a goal to him on Saturday
Lippi finished his career as a coach. He won the 2006 world Cup with the Italian national team
Acts Kolisevski: Pirlo's perfect, because that gives us confidence. He is not afraid to produce young players
Laudrup on Hazard's injuries: it's sad to see months go by for such an outstanding player
The journalist apologized for statements to Fati: I wanted to extol the beauty of his movements
Khabib on meeting with Ronaldo: I was wondering how he keeps this fire going for 17 years. Motivation, discipline, as I understand it
Asensio on Real Madrid: One of the best squads in the world. Atletico and Sevilla can become our competitors in La Liga