Slovenia

Kdo je odgovoren? Ministrica krivdo vali na OKS, ta pa na NIJZ

Ministrica za izobraževanje Simona Kustec kljub ponovnim pozivom, naj zaradi nenošenja maske na prireditvi OKS odstopi, tega ne namerava storiti. Vztraja pri opravičilu. Ministrica se je zagovarjala pred dvema parlamentarnima odboroma - za zdravje in za izobraževanje, pri vprašanju, kdo je za napako kriv, pa se je močno zapletlo. Ministrica namreč krivdo vali na Olimpijski komite Slovenije, ta pa na NIJZ, kjer pa odgovarjajo, da jim je dal organizator vlogo za prireditev, v kateri ni navedel, da bo pogostitev.

Odbora DZ za zdravstvo in izobraževanje sta danes na zahtevo SAB obravnavala kršitev odloka o obveznem nošenju zaščitnih mask s strani ministrice za izobraževanje, znanje in šport Simone Kustec. ta se je znašla pod plazom kritik, ker na nedavni prireditvi Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) za omizjem ni nosila zaščitne maske. Za svoje ravnanje se je opravičila, opravila tudi dve samoplačniški testiranji na okužbo z novim koronavirsom in se do prejema negativnih rezultatov samoizolirala.

Dobrodelni dogodek OKS, na katerem udeleženci v delu, ko so sedli za omizja, niso nosili mask.FOTO: RTV Slo

Ministrica se je na odboru znova opravičila: "Najprej bi se želela na tem mestu še enkrat opravičiti za storjeno prejšnji ponedeljek. Ni bilo prav, lahko bi bilo bolj premišljeno z moje strani."  Krivdo vali na organizatorja dogodka."Na samem dogodku je bilo zagotovilo organizatorja, da je z epidemiološkega vidika organizirano tako, da je varno. Temu sem sledila v tistem trenutku," je dejala Kustečeva.

Glede odgovornosti sta se prerekala predstavnik NIJZ in OKS. Krek z NIJZ je dejal, da jim je dal OKS vlogo za prireditev, v kateri pa žal ni navedel, da bo pogostitev. "Zato mnenja o tem nismo mogli izdati. Ampak verjemite mi, da bi mu dali negativnega."Na OKS pa poudarjajo, da sam obrazec ne zahteva posebne prijave pogostitve oziroma večerje, v obliki katerega je bilo to organizirano, zato tega nenamerno niso sporočili.

Inšpekcijski nadzor še traja, dobili več kot 100 prijav

Na zdravstvenem inšpektoratu na naša vprašanja, kdaj bo zaključen postopek inšpekcijskega nadzora v zvezi z gala prireditvijo, pojasnjujejo, da tega ne morejo napovedati. Postopek, ki ga vodijo v zvezi z gala prireditvijo spada med prekrškovne postopke. Ti se lahko začnejo bodisi na podlagi osebne zaznave inšpektorja ali pa na podlagi podane prijave. V primeru, ko inšpektor vodi postopek na podlagi osebne zaznave, je postopek hitrejši. Kadar pa se postopek začne na podlagi prijave (lahko ene same, ali pa na podlagi večjega števila prijav, kot je to v primeru prireditve OKS), mora inšpektor skladno z določili ZP-1 ugotoviti vsa dejstva in zbrati dokaze, ki so potrebni za odločitev o prekršku. To pa pomeni daljši čas do izreka ukrepa - odločbe o prekršku, opozarjajo na inšpektoratu.

Opozicija vztraja, da bi ministrica morala odstopiti

V opozicijskih vrstah menijo, da njeno opravičilo ni dovolj in da bi morala odstopiti. Poslansko skupino SAB je še posebej zmotilo, ker ministrica na prireditvi ni nosila zaščitne maske, hkrati pa je ravno na tisti dan postalo obvezno nošenje mask tudi za otroke v šolah. V SAB so zato zahtevali skupno sejo pristojnih odborov DZ in predlagali sklepe, s katerimi bi se zavzeli za enako obravnavo državljanov pri uveljavljanju ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Predlagali so tudi sklep, s katerim bi Kustečevo zaradi njenega ravnanja pozvali k odstopu.

Ministrica opozarja na ukrepe, a se jih sama ne drži

Do glasovanja danes sicer niso prišli, saj jim v za sejo predvidenem času ni uspelo zaključiti razprave. A bolj kot kritike na račun Kustečeve, ki se je danes ponovno opravičila in pojasnila, da maske ni nosila zgolj pri mizi, je bilo slišati ostre besede iz poslanskih skupin opozicije o vladnih ukrepih za zajezitev širjenja novega koronavirusa.

Med drugim je bilo slišati očitke, da se ukrepi prehitro spreminjajo, da so vladna sporočila pogosto neusklajena in da javnosti niso ustrezno predstavljena. Opozorili so tudi, da so ljudje vse bolj nervozni, zmedeni in naveličani. Kot je izpostavil poslanec SABAndrej Rajh morajo biti ukrepi dosledni, logični, izvedljivi in sorazmerni. Po besedah poslanca SD Dejana Židana pa je pri oblikovanju ukrepov v ospredje treba postaviti stroko.

Krek Fajonovi: NIJZ ni politični organ, moje strokovnosti ne morete ocenjevati

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek je izpostavil, da naj nam bo dogodek s prireditve OKS dober zgled, česa se ne sme početi. Prebivalce je pozval, naj spoštujejo njihova strokovna priporočila, ki temeljijo na raziskovalnih člankih, znanosti in dobri praksi, so premišljena in v dobro ljudi.

Poslanka NSi Iva Dimic je dejala, dasprejema ministričino opravičilo. V bran ministrici je stopil tudi poslanec SMC Branislav Rajić, ki težko verjame, da bi Kustečeva zavrnila nošenje maske, če bi ji to bilo naročeno.Lidija Divjak Mirnik iz LMŠ sicer meni, da ministrica z opravičilom misli resno, a je hkrati izpostavila tudi subjektivno politično odgovornost Kustečeve, ki da je kršila odlok, ki ga je sama sprejela.

Do ravnanja ministrice so kritični tudi v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz). Glavni tajnik SvizaBranimir Štrukeljje ob tem opozoril, da imajo pri izvedbi izobraževalnega procesa vsak dan večje težave, saj nimajo pravih navodil, zaposleni pa so utrujeni. Pozval je h kadrovskim okrepitvam v šolstvu, za kar se je zavzel tudi poslanec Levice Boštjan Koražija.

Football news:

Neymar is most often fouled in the top 5 leagues since the start of the season. Mane - in the top ten
Mbappe is wary of extending his contract with PSG without being able to leave the club
Lucescu says that it was he who first put Pirlo on the field in 1998. This is not quite true
Bruno on the penalty miss: I'm human, it happens. Next goal for sure
Neymar wants to extend his contract with PSG, but the club has not yet started negotiations. The player's entourage is upset about this
Referee Oliver is appointed for the Bayern - Atletico match in the Champions League. He worked on the game Everton - Liverpool
Ex-judge Halsey: I'm surprised Pickford didn't get a red card. He put van Dijk's health at risk