Slovenia

Kitajcem pri razvoju cepiva uspel pomemben premik

2,29

termometer

2,29

termometer

Testi cepiva proti novemu koronavirusu, ki so ga razvili kitajski raziskovalci, kažejo, da se človeški imunski sistem odziva na cepljenje, poročajo tuji mediji. Cepivo je sicer še v fazi testiranja, a Kitajci so prvi, ki jim je uspel premik.

Cepivo Ad5-nCoV je glede na prve teste varno in ima le malo stranskih učinkov, so v petek v reviji The Lancet zapisali raziskovalci. Še bolj pomembno je, da se je pri testiranjih pokazalo, da imunski sistem človeka reagira v odnosu do virusa SARS-CoV- 2. A potrebni bodo novi testi, kjer bo treba dokazati, da po prejemu omenjenega novega cepiva ni mogoče zboleti z novim koronavirusom, poroča STA.

Hidroksiklorokin
Hidroksiklorokin
Novice Lahko te tablete vrnejo človeštvo v običajen vsakdan? #video

Kitajci prepričani, da gre za pomemben mejnik v razvoju cepiva

"Dobljeni rezultati so pomemben mejnik," meni vodja projekta Wei Chen s pekinškega inštituta za biotehnologijo. Ta zagotavlja, da že po enem odmerku cepiva prejemniki v 14 dneh razvijejo protitelesa novega koronavirusa in da se določene celice začnejo aktivno boriti proti virusu.

Chen pa tudi opozarja, da je treba biti potrpežljiv, saj so tudi kitajski raziskovalci kljub pozitivnim testiranjem pri 108 prostovoljcih v Wuhanu še vedno daleč od končnega cilja in da bo trajalo kar nekaj časa, preden bo novo cepivo res na voljo vsem Zemljanom. Revija The Lancet še poroča, da na razvoju cepiva proti novemu koronavirusu po svetu dela več kot sto skupin znanstvenikov.

Koronavirus v Braziliji
Koronavirus v Braziliji
Novice Novo žarišče: vrhunec smrti in okužb šele prihodnji mesec? #video

Football news:

Director of Bayer: the Future of Havertz has not yet been determined
Arsenal is ready to pay 25 million euros for 19-year-old Feyenoord midfielder Kekcu
Real were denied the transfer of Havertz for 80 million euros. Bayer wants 100 million (Bild)
Balotelli on skipping training: I'm still sick
CEO Of The Homeland: Information about merging with Khimki is incorrect
Liverpool offered Werner the same salary as Chelsea, but dropped out of the competition as Leipzig refused to make a discount
A large number of games play into the hands of Real Madrid. Their composition is better than that of Barca. Ex-Madrid player Pirri on the La Liga calendar