Slovenia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Krajani so odločni: »Pošta mora ostati!«

Potem ko so lani ustavili namero Pošte Slovenije, da bi uvedla pogodbeno pošto, so v Šempasu spet na nogah. Ker se krepijo namigi, da naj bi poštne storitve selili na bencinski servis, bodo nocoj ustanovili civilno iniciativo. »Pošta je prevelika, preveč obiskana in predobro dela, da bi jo ukinili,« pravi podžupan Marko Tribušon.

Novica, da Pošta Slovenije poslovalnico seli iz Šempasa, je krajane vznemirila že konec leta 2021. Na Pošti so sicer zanikali, da bi se selili, a so potrdili, da iščejo nekoga, ki bi prevzel franšizo. V Šempasu so temu odločno nasprotovali in so stopili v akcijo, pritisnila je občina, s takrat podžupanjo Damjano Pavlica na čelu, ki je domačinka iz Šempasa... Takrat jim je uspelo nemogoče – Pošta Slovenije jim je ugodila.

S civilno iniciativo bodo vztrajali

So pa dali jasno vedeti, da so načrte le preložili in da je preoblikovanje v pogodbeno pošto neizogibno, a bo poslovalnica v Šempasu v taki obliki zagotovo delovala do konca letošnjega leta. Ker so začele krožiti neuradne govorice, da naj bi Petrol prevzel več pogodbenih pošt po Sloveniji, tudi v Šempasu, so krajani spet na nogah. Da bi še bolj pritisnili na odgovorne, nocoj ustanavljajo civilno iniciativo. »Hočemo, da storitve ostanejo v tej poslovalnici, in sicer takšne, kot so zdaj,« je povedala Barbara Kante, predsednica KS Šempas. Pošta v Šempasu pokriva območje, kjer živi približno 3000 ljudi, storitve pa jih uporablja še bistveno več. »Za Šempas in okolico je poslovalnica zelo pomembna. Obisk je velik, saj nudi tudi bančne storitve. Tu je tudi približno 40 podjetnikov, ki polagajo dnevni izkupiček, veliko je prevzemov paketov,« je pojasnila. Ne verjame trditvam Pošte Slovenije, da bi pogodbena pošta ohranila enake storitve. Tega ne verjame niti Damjana Pavlica, ki opozarja, da takšne poteze siromašijo kraj: »Tu je tudi veliko starejših ljudi, ne more biti vse digitalizirano. Pogodbena pošta ni enako kot poslovalnica pošte. In ne nazadnje, pošta je tukaj od leta 1884, do zdaj je niso niti enkrat ukinili, leta 2002 je bila zgrajena nova stavba. Ljudje jo potrebujejo.«

Mestna občina: Storitve morajo ostati

Odgovor Pošte Slovenije na vprašanji, ali drži, da bo poštne storitve prevzel Petrol na bencinskem servisu, in kdaj se bo to zgodilo, še čakamo. So pa krajani prepričani, da bi bile storitve tam vse prej kot enakovredne tistim v poslovalnici. Podobno meni podžupan Marko Tribušon, sicer doma iz bližnjega Ozeljana. »Pošta v Šempasu je prevelika, ima preveč obiska in preveč dobro dela, da bi jo ukinili,« je prepričan. »Bencinski servisi niso niti približno primerni za poslovanje v obsegu, kot ga ima poslovalnica v Šempasu. Ne nasprotujemo pogodbeni pošti oziroma franšizi, a naj ostane v istih prostorih, z istimi storitvami,« še poudarja.

Mitja Marussig

Neuradno je slišati, da naj bi storitve selili na Petrolov bencinski servis.