"Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), ki je strokovna in ne politična institucija, delam kot direktor, ki je zadolžen za poslovno in strokovno področje. S svojimi sodelavci delam v skladu z javno zdravstveno medicinsko stroko in komuniciramo z ljudmi na način, da bi razumeli, da gre za resno pandemijo, ki ima lahko resne posledice za celo državo in posameznika. Zato ocena Fajonove kaže na njen način razmišljanja, ki je vzet iz preteklosti, ker ona mojega strokovnega dela pač ne more ocenjevati," je v odzivu za STA dejal Milan Krek.

Žalosti ga, da del politike napada tiste, ki noč in dan garajo in se trudijo, da bi zajezili novi koronavirus, namesto da bi jih podpiral. "Na NIJZ dela 27 epidemiologov, ki trenutno obvladujejo celotno epidemijo, da ni treba zapirati šol, tovarn in družbe, kar smo doživeli ravno od vlade, v kateri je bila kot koalicijska stranka tudi SD in ki ni poskrbela, da bi imel NIJZ dovolj sredstev za delovanje, celo več, odvzela mu je velik del proračunskih sredstev in nas pustila v velikih finančnih težavah ob začetku epidemije," je opozoril.

V kratkem času so po njegovih besedah reorganizirali NIJZ tako, da so sposobni obravnavati več kot 200 okuženih, medtem ko so bili v času prejšnje vlade "sposobni obravnavati do največ nekaj čez trideset okuženih, potem pa so državo zaprli". "In namesto, da bi se nam Fajonova zahvalila za naše delo, nas kritizira. Zanima me, zakaj to počne in s kakšnim razlogom," je oster Krek.

"Imamo namreč preveč resno strokovno delo v tem trenutku, da bi se ukvarjali še s takimi napadi na strokovno institucijo s strani politike," je opozoril. Konkretno bi od Fajonove tudi pričakoval, da bi pred ocenjevanjem njihovega dela v javnosti prišla na NIJZ in preverila, s kakšnimi težavami se srečujejo.

Predsedujoča SD Fajonova je namreč na premierja Janeza Janšo danes naslovila pismo, v katerem ga je med drugim pozvala, naj vlada resno razmisli o zamenjavi Kreka in vladnega govorca za covid-19 Jelka Kacina. Kreku posredno očita nestrokovno delo, Kacinu pa neprimerno komunikacijo.