Slovenia

Libanonski premier naznanil odstop celotne vlade

Libanonski premier Hassan Diab je po številnih pozivih oznanil odstop celotne vlade. Po uničujoči eksploziji, v kateri je bilo ranjenih več kot 6000 ljudi, umrlo jih je več kot 200, okoli 300.000 pa jih je ostalo brez strehe nad glavo, se je v zadnjih dneh krepil pritisk na vlado, ki ji številni pripisujejo odgovornost za tragičen dogodek.

Hassan DiabFOTO: AP

Celotna libanonska vlada je odstopila v ponedeljek zvečer po lokalnem času. PremierHassan Diabje nagovoril ljudstvo in oznanil svoj odstop. S tem se je odzval na vse večji pritisk javnosti, ki odgovornost za katastrofo pripisuje oblastem. Zdaj je država pred novim izzivom. Izbirali bodo namreč že tretjega premierja v manj kot letu dni. 

Diab je sicer že v soboto predlagal predčasne volitve. Morebiten datum volitev ni znan. Naslednje redne volitve so predvidene leta 2022. Številni Libanonci sicer menijo, da tudi predčasne volitve glede razmerij moči v državi ne bi ničesar spremenile. Na protestih – ti so se v državi začeli že lanskega oktobra, zadnji dogodki pa so jih znova okrepili – namreč zahtevajo odhod celotnega vladajočega političnega razreda.

V Bejrutu kot na bojišču: v protestih odjeknili streli, umrl policist

Sobotni protesti so se sprevrgli v nasilje, ranjenih je bilo več sto ljudi, en policist je umrl. Protestniki so se znova zbrali v nedeljo.

Odstopila tudi libanonska ministrica za pravosodje

Kot prva se je za odstop v nedeljo odločila ministrica za informiranje Manal Abdel Samad, ki se je ob tem opravičila Libanoncem, ker niso uspeli izpolniti njihovih pričakovanj. V nedeljo zvečer ji je sledil okoljski minister Damianos Kattar. Kot je navedel v izjavi, se je za odstop odločil v luči katastrofe, ki jo je povzročila uničujoča eksplozija v Bejrutu. Dodal je, da je izgubil upanje v režim, ki ni izkoristil danih priložnosti.

Danes je odstopila še ministrica za pravosodje Marie-Claude Najm. "Odstopam zaradi eksplozije in protestov," je pojasnila po poročanju libanonskih medijev. Prejšnji teden so jo ob obisku prizorišča eksplozije vznemirjeni prebivalci zmerjali in jo škropili z vodo, kot je videti na posnetkih na socialnih omrežjih.

Spomnimo

Libanonsko prestolnico je v torek pretresla silovita eksplozija v pristanišču, ki je uničila ali poškodovala pol mesta. Eksplozijo naj bi povzročil požar v skladišču z 2.750 tonami amonijevega nitrata. Prvi izsledki preiskave pa po navedbah neimenovanih virov kažejo na malomarnost.

Približno 120 od šest tisoč ranjenih je še vedno življenjsko ogroženih, približno 60 oseb je od torka pogrešanih, poročajo iz Libanona.

Opustošenje v Bejrutu: zmanjkuje jim hrane, zdravstveni sistem razpada

Številni domovi so po eksploziji ostali brez elektrike, vse večja je zaskrbljenost zaradi pomanjkanja hrane, obenem pa v državi narašča število okuženih z novim koronavirusom, kar za prenapolnjene bolnišnice predstavlja dodaten izziv.

Eksplozija je Libanon pahnila v humanitarno krizo, so opozorile tudi organizacije Združenih narodov. Država je že pred usodnim torkom doživela velik upad gospodarstva – kar 33 odstotkov delovnega prebivalstva je v zadnjih mesecih izgubilo službo, milijon Libanoncev (kar predstavlja približno 15 odstotkov vseh) je živelo pod pragom revščine.

Zdaj pa so se razmere še dodatno poslabšale. Brez strehe nad glavo je po eksploziji ostalo 300.000 ljudi.

Football news:

It's time to learn the names of new Borussia heroes. Now there are 17-year-old boys making goals
Paulo Fonseca: it's Important to bring Smalling back to Roma. We have only 3 Central defenders
Arteta about 2:1 with West ham: Arsenal made life difficult for themselves with losses, but they fought and believed in victory
Palace midfielder Townsend: Could have beaten Manchester United with a bigger difference. We had moments
Philippe Coutinho: I am motivated and I want to work hard to make everything work out well on the pitch
Torres on Chelsea: I Thought I could remain a top player, but I was unstable. Although there were enough successes
Neville on the broken penalty against Manchester United: an Absolute disgrace