Slovenia

Med vlomilci tudi ženska

BLED – Gorenjski policisti so minuli teden končali obsežno preiskavo serije vlomov v stanovanjske hiše. Ti so se vrstili pretežno po Bledu, a tudi na širšem (gorenjskem) območju. Kot je dejal vodja gorenjskih kriminalistov Primož Donoša, so policisti pri štirih osumljencih opravili pet preiskav in zasegli prek 700 različnih predmetov. Nekatere so že vrnili lastnikom, večina dragocene zbirke pa je včeraj še čakala na Policijski postaji Bled.

Zanimivo: če se lastniki teh predmetov ne bodo oglasili policistom, možje v modrem ne bodo imeli dokazov, da so bili predmeti ukradeni. Zasežene predmete bodo morali vrniti osumljencem kaznivih dejanj.

Zbirka, ki so jo policisti včeraj razprostrli po mizah blejske postaje, ni majhna. Tu so bili starinski kovanci, dragi kamni, stare švicarske žepne ure, ročne ure prestižnih znamk Rolex, Just Cavalli in podobnih. Zraven so policisti razporedili srebrno posodje in številne kose zlatnine, kot tudi kozmetiko in kose oblačila višjega cenovnega razreda z napisi Boss, Pierre Cardin, Armani … Med zaseženimi predmeti so se znašli še delujoč električni paralizator, nekaj pištol in pušk ter naboji različnih kalibrov.


image

Ali kdo pogreša to ročno uro višjega cenovnega razreda? FOTO: Špela Ankele

Zdaj možje v modrem ugotavljajo, kdo omenjene predmete pogreša. Fotografije zasežene robe so že objavili na uradni spletni strani slovenske policije. »Za lastnike predmetov bomo organizirali prepoznavo in prevzem predmetov na Policijski postaji Bled po točno določenem sistemu,« je tiste, ki bi na fotografijahgledali kaj svojega, na ogled povabil vodja gorenjskih kriminalistov.

Dodal je, da so nekatere predmete že vrnili lastnikom, kajti policisti so deset kaznivih dejanj, ki jih pripisujejo skupini, že preiskali. Ti vlomi, v katerih naj bi si nepridipravi prilastili za več kot 33.000 evrov tujih stvari, so se od konca leta 2016 vrstili v stanovanjskih hišah na Bledu, v Radovljici in Lescah. »Utemeljeno sumimo, da so osumljenci kazniva dejanja izvrševali vsaj pet, šest let, in to na območju Bleda in Gorenjske, morda pa tudi na širšem območju,« je zajeten niz vlomov v stanovanjske hiše, ki naj bi se po večini odvijali pod okriljem noči, še opisal Primož Donoša.

Pojasnil je, da so pridržali štiri osumljence iz Gorenjske, stare med 35 in 56 leti. Dva so privedli k preiskovalnemu sodniku, eden od njih je bil zaradi kaznivih dejanj v preteklosti že obravnavan. »V treh primerih je sodelovala tudi ženska, ki je prikrivala storilce in predmete kaznivega dejanja ter si na ta način pridobivala protipravno premoženjsko korist,« so med drugim pojasnili gorenjski policisti. Za veliko tatvino kazenski zakonik predpisuje do osem let zapora.

Policisti so zasegli skupno prek 700 različnih predmetov, nekatere so že vrnili lastnikom, drugi nanje še čakajo.

Football news:

Ex-agent Benzema: Karim can return to Lyon. I know that's what he wants
Arsenal are in talks with 21-year-old former nice defender Sarre
Setien on if Barcelona don't win La Liga: I bear a share of responsibility, but not all of it
Joan Laporta: if I were Xavi, I would never go to Barca under this management
Bayern, Atletico and Everton are Interested in Zaa
Joan Laporta: Messi is the best in history. We must create appropriate conditions for it
Mourinho on Bergwein in reserve: Klopp, Pep and Lampard you ask such questions