Slovenia

Množična sterilizacija migrantov?

Afero je pred dobrima dvema tednoma razkrila medicinska sestra Dawn Wooten, zaposlena v zasebni ustanovi Irwin County Detention Center v ameriški zvezni državi Georgia. Gre za priporni center v okrožju Irwin, ki ga ICE uporablja za pridržanje aretiranih nezakonitih priseljencev do izgona iz države. Wootnova je povedala, da prihaja v tem centru do kršitev človekovih pravic, da so bivalne razmere nevzdržne, da ne upoštevajo varnostnih ukrepov za preprečevanje okužb s koronavirusom in da so, kar je še najbolj skrb vzbujajoče, ženskam, ki so imele operativni poseg zaradi ginekoloških težav, brez njihove privolitve opravili tudi sterilizacijo. Po navedbah Wootnove jim je v centru zaposleni ginekolog opravil histerektomijo, to pomeni, da jim je kirurško odstranil maternico. Sestra je zdravnika označila za »zbiralca maternic« zaradi številnih tovrstnih posegov, ki jih je opravil v tem centru od leta 2017.

Največ jih je iz Latinske Amerike, predvsem iz Mehike

Wootnova je s skupino žrtev vse podatke posredovala javnosti prek štirih nevladnih organizacij za človekove pravice (Project South, Georgia Detention Watch, Alianza Latina por los Derechos Humanos in Red de Apoyo a los Inmigrantes del Sur de Georgia), njihovi pravni zastopniki pa zdaj primere preučujejo in zbirajo pričevanja ter zdravstveno dokumentacijo. Imena žrtev, razen redkih izjem, niso razkrita v strahu pred morebitnimi represalijami, ker so še v priporu. Te človekoljubne organizacije so pred nekaj dnevi dosegle, da so na prostost izpustili 30-letno Pauline Binam, ki je bila kot dojenček pripeljana iz Kameruna v ZDA, in preprečile njen izgon. Dve leti je bila v priporu v Irwinu, ker so jo obravnavali kot nezakonito priseljenko. Po njenem pričevanju ji je ginekolog v centru, dr. Mahendra Amin, zaradi neredne menstruacije opravil kirurški poseg in ji brez njene privolitve odstranil oba jajcevoda, ker da je šlo za vnetje, in jo tako steriliziral.

Pridržani v centru prihajajo z različnih območij, največ jih je menda iz Latinske Amerike, predvsem iz Mehike. Mehiški zunanji minister Marcelo Ebrard je v torek na tiskovni konferenci povedal, da so zaposleni v njegovem kabinetu te dni opravili pogovore z vsaj šestimi Mehičankami, ki naj bi bile žrtve neprostovoljne sterilizacije, tako kot še na desetine drugih. Mehiške oblasti še niso sporočile, kakšen je obseg tega početja. Po besedah mehiškega ministra »gre za nesprejemljiva dejanja, ki jih vnaprej obsojamo, čeprav še nimamo potrjenih vseh informacij. (…) To je treba pojasniti. Če se to potrdi, potem gre za nedopustno dejanje, ki ne le da mora biti kaznovano, temveč zahteva še druge ukrepe.«

Spomin na »najtemnejše trenutke zgodovine naroda«

Člani demokratske stranke, ki so v zadnjih treh letih kritizirali ravnanje Trumpove administracije z migranti, so zahtevali obsežne preiskave o dogajanju v pripornem centru v Irwinu. »Če so opisi razmer resnični, vključno z obtožbami, da so bile nemočne priseljenke žrtve množične histerektomije, potem gre za grobo kršitev človekovih pravic,« je dejala predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi, ki je skupaj s 173 poslanci pozvala k temeljiti preiskavi primera.

Med pričevanji žrtev, ki so jih zbrali člani organizacije Project South, so tudi taka, ki priporne centre ICE primerjajo s koncentracijskimi taborišči, kjer so opravljali eksperimente na ljudeh. Pelosijeva je zato spomnila, da so se podobne stvari v ZDA že dogajale in spominjajo »na najtemnejše trenutke zgodovine našega naroda«, denimo »na študijski eksperiment v zvezi sifilisom iz Tuskegeeja«, ko so med letoma 1932 in 1972 sterilizirali okoli 600 temnopoltih Američanov, ne da bi žrtve prej s tem seznanili. Ameriška pisateljica in novinarka časopisa New York Times Allison Hope je zapisala, da imajo ZDA dolgo dokumentirano zgodovino uporabe človeških teles, predvsem temnopoltih in indijanskih žensk, za različne poskuse. Mnogokrat se pozablja, da so se grozljivi nacistični eksperimenti naslanjali na kolektivne sterilizacije, ki so se izvajale v ZDA na začetku dvajsetega stoletja. V ozadju pa je psevdoznanstvena teorija evgenika, po kateri naj se razmnožuje samo »pravi tip« ljudi.

Football news:

Arteta on not including Ozil in Arsenal's Premier League bid: I couldn't get a better game out of him
Ex-FIFA inspector Bartfeld on Loko Red Bull's 2nd goal: the Referee made a mistake. There was a direct kick to the legs, went the development of the attack
Vinicius after 2:3 with Shakhtar: real are already focused on winning the Clasico
Coman on the defeat of Atletico: Bayern want to keep winning. We played great
Filimonov about Safonov and Maksimenko in the national team: A question of time
Milner on 1-0 with Ajax: it was important for Liverpool to show a good game after a week of UPS and downs
Lukaku has 4+2 in the last 3 games in the Champions League. He participated in all 6 Inter goals