Slovenia

Muzej norosti se mora izseliti iz gradu Cmurek

Muzej norosti se mora izseliti iz prostorov gradu Cmurek na Tratah, kjer deluje od leta 2014. Upravljavec mu je odredil izselitev v 30 dneh zaradi domnevno pomanjkljive varnosti in samovoljnega poseganja v objekt, v muzeju pa razumejo očitke kot zlorabo okoliščin za uničenje lokalne iniciative.

Muzeju norosti je odrejena izselitev iz gradu Cmurek.FOTO: Branimir Ritonja - Zavod Muzej norosti

Grad Cmurek je v lasti države in v upravljanju Socialnovarstvenega zavoda (SVZ) Hrastovec, čeprav ta od leta 2004 tam ne opravlja več svoje dejavnosti in si vse od takrat prizadeva, da bi se znebil tega bremena.

Spor z zavodom Muzej norosti, ki deluje v gradu, se je znova zaostril pred dnevi, ko je SVZ Hrastovec muzeju po poročanju Televizije Maribor preklical soglasje za uporabo prostorov in mu odredil, da se mora v 30 dneh izseliti.

Muzej norosti v gradu Cmurek.FOTO: Branimir Ritonja - Zavod Muzej norosti

V SVZ Hrastovec pojasnjujejo, da so ugotovili, da grajska stavba ni več varna za uporabo. Opazili so tudi nedovoljen poseg v steno gradu. "Izkazalo se je, da je poseg izvršil Muzej norosti brez vednosti lastnika gradu in zavoda kot upravljavca ter brez predhodnega kulturnovarstvenega soglasja. Zaradi tega samovoljnega posega je SVZ Hrastovec kot odgovoren upravljavec z namenom zaščite kulturne dediščine preklical soglasje za izvajanje dejavnosti Muzeja norosti v gradu Cmurek, pa tudi zato, ker so bile po potresu na Hrvaškem na stavbi ugotovljene dodatne poškodbe, ki po mnenju zavoda ne zagotavljajo več njegove varne uporabe," so pojasnili v SVZ Hrastovec.

V Muzeju norosti so medtem prepričani, da za to ni pravne podlage. "To je že četrti poskus direktorice SVZ Hrastovec, da bi iz gradu Cmurek pregnala lokalno iniciativo, ki je zasnovala atraktivno, mednarodno, socialno, kulturno in turistično točko, ki se neposredno navezuje na težavno dediščino zavoda, ki je v tem gradu deloval od leta 1956 do leta 2004," sta povedali direktorica Sonja Bezjak in predsednica sveta zavoda Darja Farasin.

Poudarili sta, da so sporne razpoke na gradu že vrsto let. "Januarja 2019 so predstavniki Zavoda za varstvo kulturne dediščine Maribor na razpokah, ki so v gradu bile že ob našem prihodu, namestili tako imenovane plombe, na katerih je danes razvidno, da potres ni pustil nikakršnih poškodb. Na ministrstvo za kulturo smo že pred preklicem soglasja oddali vlogo za interventna sredstva za nujna vzdrževalna dela," sta navedli.

Glede "samovoljnega posega" v grajsko poslopje predstavnici Muzeja norosti pojasnjujeta, da so pri urejanju pisarne za regijski center za dezinstitucionalizacijo in muzejske recepcije odprli historična vrata grajske vratarnice, ki so obstajala od 16. stoletja do leta 1992, ko jih je brez soglasja zavoda za varstvo kulturne dediščine zazidal SVZ Hrastovec. "Tanek opečni zidec smo odstranili, ne da bi posegli v grajsko strukturo. Stara grajska recepcija je tudi edini logični prostor za vsakogar, ki želi nadzor nad obiskovalci gradu," sta povedali. "Tako izsiljevanje ni nič drugega kot izvajanje pritiska, da bi v prekratkem roku sprejeli nepremišljene ukrepe," sta dodali.

Od države pričakujeta, da bo Muzeju norosti pomagal urgentno rešiti status upravljavca, za katerega se z ministrstvom za delo, družino in socialne zadeve ter SVZ Hrastovec dogovarjajo že od novembra 2018. S tem bi radi obvarovali grad kot kulturni spomenik. "Muzej norosti ima vsebine, ki so vezane izključno na grad Cmurek in njegovo zgodovino, zato nadomestna lokacija ni možna," sta še opozorili Bezjakova in Farasinova.

Football news:

Schalke have not won 10 matches and are last in the Bundesliga. They have 10 points in 24 games
Monchi apologized to Koeman for calling him a whiner. He also apologized to Messi
A player from the 3rd division of Guatemala was disqualified for 5 years for hitting a referee in the face
Benzema can play with Atletico. He returned to the general group of Real Madrid
Leeds midfielder Diaz: Ronaldinho is my childhood idol. He played with joy and spontaneity
Rivaldo: I would like to see Barca's epic comeback against PSG, but I don't believe it. Winning the Cup will not save the season
Marquinhos: I'm getting more and more excited about Ligue 1. It's not PSG bad, just other teams at a good level