Slovenia

Na meji zaživel nov režim: prvi dan izdali že okoli 200 karantenskih odločb

icon-content-book-3PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Na mejah je ob polnoči zaživel nov režim. Slovenski državljani, ki se vračajo iz 'rumene' Hrvaške, morajo na meji predložiti dokazila o bivanju na Hrvaškem. Po novem se tudi karantenske odločbe za državljane, ki se vračajo iz rdečih držav, spiše in vroča že na meji. Izdali so jih že približno 200. Policistom so se tako pridružili strokovni delavci z ministrstva za zdravje. Pričakovano so ves dan vztrajali daljši zastoji, drugih posebnosti pa zaradi novega režima ni. "Potniki so dobro pripravljeni in imajo ustrezna potrdila," ocenjujejo na koprski policijski upravi.

S seznama varnih držav so ob polnoči izpadle Hrvaška, Francija in Češka. Večjih omejitev za slovenske državljane to ne pomeni, otežuje pa prihod v Slovenijo državljanom iz omenjenih držav.

Slovenci, ki se odpravijo na Hrvaško, se lahko vrnejo v domovino brez težav, če dokažejo, da so bili na Hrvaškem. To lahko storijo s predložitvijo plačila namestitve, turistične takse, dokazilom o lastništvu nepremičnine ali plovila in pa tudi z dokazili o plačilu parkirnine. Bo pa policija imela na meji diskrecijsko pravico, da presodijo, ali so predložena potrdila verodostojna ali skuša nekdo izigrati pravila, in mu v tem primeru odredijo karanteno.

Ekipe na mejnih prehodih okrepljene, do zdaj izdali približno 200 karantenskih odločb

Opolnoči so se policistom na štirih mejnih prehodih s Hrvaško in enem z Madžarsko pridružili strokovni delavci z ministrstva za zdravje, ki od danes že na meji izdajajo karantenske odločbe. Prvi dan veljave strožjih ukrepov ob prehajanju državne meje so zdravstveni delavci v sodelovanju s policisti na mejnih prehodih izdali že približno 200 odločb o karanteni. Največ dela so imeli na mejnih prehodih Obrežje in Gruškovje. 

Po novem režimu na mejah, ki je začel veljati opolnoči, se lahko Slovenci, ki so bivali na Hrvaškem, vrnejo v domovino brez težav, če dokažejo, da so bili na Hrvaškem, četudi ta država od danes ni več na zelenem seznamu epidemiološko varnih držav, ampak je zdrsnila na rumenega. Če pa Slovenci prihajajo iz katere od držav z rdečega seznama, pa je zanje odrejena karantena.

Ta velja tudi za državljane drugih držav, izjema za vstop v Slovenijo brez karantene veljal le za tiste osebe, ki imajo rezervacijo nočitve v Sloveniji - če prihajajo iz držav, ki so bile v času ureditve te rezervacije še na zelenem seznamu, in če predložijo negativen izvid testa na novi koronavirus.

Karantenske odločbe pristojni izdajajo na štirih mejnih prehodih s Hrvaško, in sicer na Gruškovju, Obrežju, Metliki in Jelšanah, v Pincah na meji z Madžarsko ter na brniškem letališču. Na te mejne prehode je ministrstvo opolnoči poslalo strokovne sodelavce, ki imajo pristojnost izdajati odločbe.

Na mejnem prehodu Jelšane so prve odločbe izdali že kmalu po polnoči, sicer pa so jih na vseh petih kontrolnih točkah do 17. ure izdali skupaj 164. Od tega so jih 69 izdali na mejnem prehodu Obrežje in 57 na mejnem prehodu Gruškovje. Do 19. ure se je nato številka na Obrežju povečala za dodatnih približno 20, so za STA povedali na ministrstvu za zdravje. Večinoma je šlo za prebivalce Slovenije, ki so se vračali iz BiH.

Kot so zaSTA pojasnili na Policijski upravi Koper, so sicer na mejnem prehodu Jelšane odprli dodatno kolono. 

Čakalne dobe na mejah 

Pričakovano so se ves dan pred mejnimi prehodi vile daljše kolone vozil. Čakalne dobe so na mejnih prehodih Sečovlje, Dragonja, Sočerga, Starod, Jelšane, Gruškovje. Na večini prehodov so potniki za izstop iz države čakali od ene do dve uri, na Jelšanah pa več kot dve uri, kjer so eno uro čakali tudi na vstop v Slovenijo. Do večera večjih zastojev ni bilo več. 

 Več o aktualnem dogajanju na slovenskih cestah in čakalnih dobah na mejnih prehodih si lahko preberete tukaj.

Ob tem so na koprski policijski upravi navedli, da so zastoji v tem letnem času in še posebej ob koncih tedna na mejnih prehodih pričakovani, tako da so ekipe okrepljene že zaradi tega, neodvisno od karantenskih odločb.

Pričakovano je na meji danes precejšnja gneča.FOTO: Aljoša Kravanja

Posebnosti na mejnih prehodih zaenkrat ni: "Potniki so dobro pripravljeni"

Tako kot z Jelšan o posebnostih zaradi izdajanja karantenskih odločb ne poročajo niti z mejnih prehodov Obrežje in Metlika niti z ministrstva za zdravje. Kot so navedli na ministrstvu, zadeve tečejo nemoteno, tudi ne opažajo nobenih pritožb prišlekov. Prav tako pa še ne razpolagajo s številom doslej izdanih karantenskih odločb.

Da so potniki dobro pripravljeni in imajo ustrezna potrdila, ugotavljajo tudi na koprski policijski upravi. Dokazila, v katerih državah so bivali, izkazujejo pri vstopu v državo, prav tako pa morajo imeti potrdila pri odhodih na Hrvaško zaradi postopkov hrvaške policije. Zaradi teh ukrepov se čakanje na meji podaljša tudi pri izstopanju iz države.

Na mejnih prehodih Obrežje in Metlika, ki sodita pod novomeško policijsko upravo in na katerih pristojni prav tako izdajajo karantenske odločbe, za zdaj o čakalnih dobah ne poročajo. Kot so pojasnili na policijski upravi, je sicer na Obrežju več tujcev, v Metliki in Vinici pa več slovenskih državljanov.

Ob prehodih meje ima policija diskrecijsko pravico, da presodi, ali so predložena potrdila verodostojna ali pa skuša nekdo izigrati pravila, in mu v tem primeru odredijo karanteno. Za dokazila štejejo denimo račun plačila namestitve, turistične takse, dokazilo o lastništvu nepremičnine ali plovila.

Kdor dokazil nima ali jih policija oceni za neverodostojna, ga policisti napotijo k strokovnim sodelavcem ministrstva za zdravje, ki so jim na mejnih prehodih praviloma zagotovili tudi prostore za delo. Ti spišejo in vročijo karantensko odločbo. Če nekdo, za katerega velja obvezna karantena, pride na kakšen drug prehod, ga preusmerijo na prehod, namenjen izdajanju karantenskih odločb.

Nasvet policije: Uporabljajte manjše mejne prehode

Kot je za oddajo 24UR ZVEČER povedal pomočnik komandirja postaje mejne policije Robert Šenekar, telefoni na mejnih prehodih v zadnjih dneh pregorevajo. Ljudi predvsem zanima, katere dokumente še morajo po novem predložiti na meji. Zaželeni so računi, s katerih je razvidno, da ste dejansko bivali nekje na Hrvaškem in koliko časa, lahko je to potrdilo o plačilu turistične takse. Na vprašanje, ali je dovolj le račun iz neke gostilne (v primeru enodnevnega izleta na Hrvaško), je Šenekar odgovoril pritrdilno, a je dodal: "Bomo pa takšno osebo še dodatno preverili."  

Med izjemami za vstop v Slovenijo brez karantene pa so po novem osebe, ki imajo rezervacijo nočitve v Sloveniji – če prihajajo iz držav, ki so bile v času ureditve te rezervacije še na zelenem seznamu, kasneje pa so bile z njega črtane. Oseba, ki bo uveljavljala to izjemo, bo morala ob prehodu meje predložiti dokazilo o rezervaciji in negativen izvid testa novi koronavirus, ki ni starejši od 36 ur in je bil opravljen v državi članici EU, državi članici schengna ali v organizaciji oz. pri posamezniku, ki ju je pooblastil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

Medtem ko so danes s seznama varnih držav izpadle Hrvaška, Francija in Češka, pa sta se nanj uvrstili Belgija in Nizozemska.

Football news:

Messi sleeps on an anti-coronavirus mattress. The tissue is coated with nanoparticles that destroy the virus
Andrea Agnelli: Ronaldo will stay at Juventus. He's the mainstay of the club
Mbappe got into PSG's yawn for the match with Atalanta in the Champions League
Guardiola again played against Madrid without strikers. Zidane did not find an answer
Gattuso on the match with Barca: Napoli will climb Everest
Lampard about the game with Bayern Munich: the History of the games, when everything changed. Chelsea needs to be trusted
Zinedine Zidane: I am the coach of Real Madrid until something extraordinary happens