Zato je Združenje kulturnih domov in ustanov, ki združuje 39 institucij po vsej državi, Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) pozvalo, naj vnovič preuči pogoje za izvajanje kulturnih prireditev, za Radio Slovenija poroča Urban Tarman.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Kot je razvidno s spletne strani NIJZ-ja, so bila higienska priporočila za kino, gledališče in glasbene umetnosti zadnjič posodobljena 8. junija. Zato v Združenju kulturnih domov in ustanov Slovenije pozivajo k izoblikovanju jasnejših priporočil. "S tem bi počasi lahko začeli oživljati kulturni sektor, zlasti pa glasbeni, ki je v teh časih resnično na hudi preizkušnji," po poročanju Radia Slovenija poudarja predsednica združenja Pavla Jarc.

Foto: Kino Šiška/Aleš Rosa
Foto: Kino Šiška/Aleš Rosa

Pred izvedbo dogodkov morajo organizatorji zagotoviti pozitivna mnenja NIJZ-ja, organizacijo pa otežuje nedoslednost teh, opozarjajo v združenju. Za primer je bila pri avgustovskih koncertih na prostem novogoriškem Bevkovem trgu razdalja povečana na 4 metre ter na 8 metrov do odra pri vokalnih nastopih. V kulturnem zavodu v Semiču so Semiču za kulturo-humorni večer društva Kmečkih žena Metlika dobili negativno mnenje. NIJZ jim je tokrat predpisal razdaljo dveh metrov med obiskovalci, oder pa naj bi bil od prve vrste oddaljen šest metrov.

Organizatorji morajo pred izvedbo namreč zagotoviti pozitivna mnenja NIJZ-ja, slednja pa so, kot poročajo v združenju, nedosledna. Za avgustovske koncerte na prostem na novogoriškem bevkovem trgu, je razdalje med obiskovalci denimo povečana na 4 metre ter na 8 metrov do odra pri vokalnih nastopih. Medtem so v kulturnem zavodu v Semiču za kulturo-humorni večer društva Kmečkih žena Metlika dobili negativno mnenje. NIJZ jim je tokrat predpisal razdaljo dveh metrov med obiskovalci, oder pa naj bi bil od prve vrste oddaljen šest metrov. Organizatorji so predvideli približno 100 obiskovalcev na prostem, iz NIJZ-a pa so priporočili, da naj zaradi večjega števila uporabljajo maske.

Združenje kulturnih domov in ustanov v pozivu, zato sprašuje, zakaj niso merila enaka za vse ter ali se na plažah in v gostinskih lokalih, kjer je priporočena razdalja na meter in pol po oceni NIJZ-a ljudje ne smejejo in ne govorijo tako glasno kot na kulturnih prireditvah. Kot še poroča Radio Slovenija, so poziv poslali tudi na ministrstvo za kulturo.

Prispevku Urbana Tarmana ste lahko prisluhnili v oddaji Dogodki in odmevi: