Slovenia

Nočni spopadi v Beogradu, več poškodovanih

icon-content-book-3PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Za srbsko prestolnico je še ena nemirna noč. Protestniki so se znova spopadli s policijo, pri tem so uporabili bakle, granitne kocke in druge predmete, policija pa je odgovarjala s solzivcem in gumijevkami. Znova so bili poškodovani tudi predstavniki medijev. Poškodbe glave je utrpel fotoreporter agencije Beta.

Potem ko so pred stavbo skupščine znova izbruhnili neredi, je policija tja okrog 23. ure poslala okrepitve. Pred skupščino je bilo nato v spopadih več poškodovanih, med njimi tudi ti policist. Nekateri so zaradi solzvica potrebovali zdravniško pomoč.

V Beogradu spet napeto, eden od protestnikov zaboden z nožem

Policija, ki je napadla demonstrante iz več smeri, je nato protestnike potisnila proti cerkvi Sv. Marka. Spopadi so se nadaljevali pri glavni pošti, kjer je položaje zasedel policijski kordon in demonstrante na Bulevarju Kralja Aleksandra znova napadel s solzvicem. Naskok policije je številne protestnike pognal v beg, N1 pa je poročal, da je prišlo do stampeda.

Protesti v BeograduFOTO: AP

V parku Tašmajdan je policija po poročanju srbskih medijev "aretirala več nasilnih protestnikov". Okrog ene ure zjutraj so se razmere na ulicah Beograd vendarle umirile.

Več poškodovanih novinarjev

"V dveh dneh je bilo poškodovanih pet naših novinarjev in fotoreporterjev,"je sporočil glavni urednik agencije Beta Dragan Janjić. "Predmet priletel v roko fotografinje Svetlane Dojčinović, fotograf Miloš Miškov pa je utrpel udarec v glavo z opeko. Oba projektila sta prišla iz skupine demonstrantov. Miškov ima frakturo lobanje in se še vedno nahaja na ugrenci. Sicer je pri zavesti in vsi upamo, da bo z njim vse v redu."

V preteklih dneh je bil poškodovan še en novinar ter dva snemalca agencije. Minulo noč so neznanci napadli tudi novinarko Al Jazeere Natalijo Lučić ter snemalca Tareka Anija

"Protestov ni ugrabil nihče, vendar izgubljajo naboj"

Sociolog Jovo Bakić se ne strinja z ocenami nekaterih, da naj bi bili protesti že ugrabljeni, vendar poudarja, da energija ljudi na ulicah vendarle počasi usiha. "Ostali so desničarji, nekaj levičarjev in velik del naroda, ki je dovolj uporniški, da se ne želi vdati."

"Ko so protesti spontani in neorganizirani, je to dobro, ker gre za pristno energijo ljudstva, vendar po drugi strani ni mogoča učinkovita organizacija proti nasilju oblasti, ki ves čas izziva spopade," je dejal Bakić za N1.

Po njegovem mnenju minulo noč na ulicah ni bilo desničarjev, zvestih Vučićevemu režimu. Bakić je prepričan, da izbruhi nasilja le pomagajo trenutni oblast.

Football news:

Lautaro Martinez: we will Continue to do everything possible for Inter
Albert Ferrer: Barca need to become independent of Messi. Others should play more
Conte on rumors about Juve: I will sue whoever wrote this, as well as the editor-in-chief of this newspaper
Aubameyang on the failure of the FA Cup: That's how we do it
Manchester City remain Interested in Coulibaly and Pau Torres, despite ake's transfer from Bournemouth
Up to 10 players will leave Chelsea this summer. Among them are Kante, Kepa and Marcos Alonso
Sancho has agreed a 5-year contract with Manchester United. The clubs are at an advanced stage of negotiations