Foto: Reuters
Foto: Reuters

Skulpturo, visoko 15,3 m in široko 32,6 m, so namestili pred sedmimi meseci v zaliv, od tam pa so jo odstranili v četrtek. Za odstranitev so se odločili zaradi vzdrževalnih del - očistili jo bodo in pregledali, decembra pa bo znova postala najvidnejša znamenitost tamkajšnjega morskega parka Odaiba.

Direktor načrtovanja v Tokiu Atsushi Yanashimizu je povedal, da je žalostno, da skulptura ne bo na ogled štiri mesece, ampak: "Menim, da je pozitivno, da bo čista in varna, ko jo bodo znova namestili."

Vodja organizacijskega odbora olimpijskih iger v Tokiu Toshiro Muto je dejal, da bodo tokijski prireditelji igre prihodnje leto izpeljali, "tudi če bo še vedno prisoten koronavirus". Torej tudi v primeru, če pandemija še ne bo pod nadzorom, poroča Financial Times. "Ne vemo, kakšne razmere bodo glede okužb s koronavirusom naslednje poletje, malo verjetno pa je, da bodo še vedno take, kot so bile doslej ... Zato je pomembno, da gostimo OI za vse, ki moramo živeti s covidom-19."

Mednarodni olimpijski komite in japonski organizatorji so po oklevanju konec marca OI z letošnjega prestavili na naslednje leto, ko bodo v prestolnici dežele vzhajajočega sonca med 23. julijem in 8. avgustom. Uradni naziv iger je še vedno Tokio 2020.