Slovenia

Pahor: Ne sme se zgoditi, da ne bi mogli izvesti verodostojnih volitev

Na ta problem je v današnjem nagovoru poslencev v Državnem zboru opozoril predsednik republike. Dejal, je da bo vsako odlašanje s spremembami volilne zakonodaje povečevalo nevarnost, da se bo država znašla v položaju, ko ne bo mogla izvesti verodostojnih volitev. »To bi našo državo pahnilo v ustavnopravno krizo in morda celo politični kaos. To se ne sme zgoditi,« je dejal.

Oceno, da gre za zelo pomembno vprašanje, je predsednik republike doslej izrazil že mnogokrat. Z najavo na današnji redni seji Državnega zbora je želel Borut Pahor “tako poslance kot slovensko javnost opozoriti na vprašanje, za katerega meni, da je v tem trenutku izjemnega pomena za delovanje države," so navedli v Pahorjevem kabinetu. Zakonodaja predsedniku države omogoča, da na redni seji DZ izrazi svoje mnenje o nečem, kar sicer ni predmet obravnave, a do tovrstnih nagovorov pride zelo redko, danes šele drugič v zadnjih tridesetih letih - pred današnjim Pahorjevim nagovorom o nujnosti sprememb volilne zakonodaje je to možnost leta 2008 izkoristil Danilo Türk, ko je poslance seznanil s svojim stališčem o delovanju ustavnega sodišča in drugih organov sodne veje oblasti.

Ustavno sodišče je predlanskega novembra razsodilo, da je tisti del zakona o določitvi volilnih enot za državnozborske volitve, ki določa območja volilnih okrajev, v neskladju z ustavo. »Po 26 letih od sprejetja volilne zakonodaje območja volilnih okrajev ne ustrezajo več nobenemu merilu iz Zakona o volitvah v DZ,« je predlani utemeljilo US. Pri tem je imelo v mislih določila, da morajo imeti volilni okraji približno enako število prebivalcev, upoštevati pa je potrebno tudi geografsko zaokroženost ter skupne kulturne in druge značilnosti. Ob tem je Ustavno sodišče določilo dveletni časovni rok, v katerem mora Državni zbor odločbo uveljaviti, ta rok pa se izteče 21. decembra letos.

Za pravočasno sprejetje potrebnih sprememb je po Pahorjevi oceni še čas, a le, če bodo "zahtevno delo nadaljevali takoj". "Vsako odlašanje pa bi utegnilo imeti usodne posledice. Če bi bilo namreč treba razpisati volitve po zdajšnji zakonodaji, torej brez predhodne uveljavitve odločbe ustavnega sodišča, bi nad take volitve legla velika mračna senca dvoma o njihovi ustavnosti," je opozoril. Dodal je, da tako sam kot državljani upravičeno pričakujejo, da se kaj takega ne bo zgodilo.

Uvesti prednostni glas ali spremeniti meje volilnih okrajev?

Preden je v začetku letošnjega leta razpadla koalicija Marjana Šarca in se je pričelo poldrugi mesec dolgo obdobje sestavljanja nove vlade, čemur je sledila globalna epidemija novega koronavirusa, sta se glede sprememb volilne zakonodaje največ omenjali dve možnosti. Bolj ambiciozna med njima je predvidevala uvedbo relativnega prednostnega glasu, podobno kot smo vajeni pri evropskih volitvah. Po tem sistemu bi obdržali osem volilnih enot, ne pa tudi 88 okrajev, na volitvah pa bi volivci obkrožili listo in znotraj nje izbranega kandidata. Za uveljavitev te ideje bi bila potrebna podpora dveh tretjin poslancev, kar se je v začetku letošnjega leta risalo kot dokaj možen scenarij. Podporo uvedbi prednostnega glasu so tedaj namreč izrekli v LMŠ, SMC, SD, Levici, NSi, SAB in SNS. K drugi možnosti, ki predvideva bistveno manjše spremembe volilne zakonodaje, pa so se v preteklosti bolj nagibali v SDS in DeSUS. Neskladnost volilne zakonodaje z ustavo bi odpravili tako, da bi zgolj na novo zarisali meje volilnih okrajev, da bi bili ti glede na število prebivalcev med seboj bolj primerljivi. Da tudi v tem primeru ne gre za enostavno nalogo, se je izkazalo novembra, ko je ministrstvo za javno upravo, ki ga je takrat vodil Rudi Medved in je bilo zadolženo za risanje novih meja volilnih okrajev, ugotovilo, da je skoraj nemogoče uskladiti dva ključna kriterija, ki ju o volitvah v DZ zahteva zakon: geografsko zaokroženost volilnih okrajev in enakomerno porazdelitev volilcev.

Football news:

Inter will extend their contracts with Handanovic and D'ambrosio until 2022
Pep Guardiola: I would have stayed at Manchester City and in League 2
Manchester United is ready to sell Alexis, Lingard, Smalling, Dalot, Jones and Rojo
Frank Lampard: I expect more from Chelsea, but now the result is most important
Atalanta does not lose 15 matches in a row – 13 wins and 2 draws
Lorient threw one newcomer off a plane and sent another under the water-all for the sake of presentations on social networks
Pasalic scored a hat-trick in the match against Brescia. Atalanta smashes the opponent 6:1