Pes se je izkazal v iskalni akciji (fotografija je simbolična). Foto: Reuters
Pes se je izkazal v iskalni akciji (fotografija je simbolična). Foto: Reuters

Da pogrešajo mater z leto dni starim dojenčkom, so bili policisti obveščeni v soboto opoldne, ob pol dveh ponoči pa ju je Max že našel.

"Pogrešane nihče ni videl ali slišal v zadnjih dveh dneh, kar zanjo ni bilo značilno. Prav tako ni bila dosegljiva na telefon, zato je svojce pričelo skrbeti za njeno varnost. Tako smo nemudoma pričeli z iskalno akcijo," je povedal policijski inšpektor Jonathan Rees-Jones. "Zahvaljujoč odličnemu ekipnemu delu smo sredi gorske cestre hitro izsledili avto od pogrešane." Pomagali so tudi gorski reševalci in policisti, ki so območje preiskovali s helikopterjem.

Glavno vlogo pri iskalni akciji sta prevzela Max in njegov dreser, poroča the Guardian. Kljub temu, da še ni imel veliko izkušenj, se je Max pri iskanju sledi odlično izkazal. Pozno ponoči sta Lloyd in Max opazila žensko v bližini strme soteske, ki je skušala priklicati pomoč. Pogrešanima so nemudoma nudili zdravniško pomoč, saj sta dlje časa preživela na mrazu.

"Max je bil ves čas iskalne akcije osredotočen. Predstavljal je neprecenljiv del ekipe, saj se je hitro odzval na klice pogrešane mame, kar nam je omogočilo uspešen zaključek iskalne akcije," je povedal Lloyd, ki je prvič sodeloval z junaškim psom.