Slovenia

Pivčeva: DeSUS ne podpira predlaganih sprememb medijske zakonodaje

Stranka DeSUS ne bo podprla predlaganih sprememb medijske zakonodaje, še posebej, če v javni razpravi predlagatelj ne bo s strokovnimi analizami argumentiral svojih predlogov, je na današnji novinarski konferenci poudarila predsednica DeSUS Aleksandra Pivec. Pri tem se je zavzela za kakovosten javni servis v okviru RTVS in STA.

Ivan Gale Incident
Ivan Gale Incident
Novice Odzivi na domnevni incident, v katerega sta vpletena Ivan Gale in RTV

Pivčeva je pojasnila, da so predlagane spremembe medijske zakonodaje po presoji strankine strokovne delovne skupine škodljive za javni servis Radiotelevizije Slovenija (RTVS), saj posegajo v finančno in programsko neodvisnost zavoda. "Posebej izpostavljeni so predvsem tisti členi novele zakona o medijih, ki RTV Slovenija nalagajo, da z izvršljivo odločbo nakazuje sredstva drugim medijem," je dodala, piše STA.

"Omejevanje javnega servisa je za DeSUS nedopustno"

"Omejevanje kvalitetnega javnega medijskega servisa je za DeSUS popolnoma nedopustno. Prav tako je skrajno problematično uvajanje novega načina presoje medijske koncentracije, ki na široko odpira vrata bodočim, morebitnim slamnatim lastnikom iz tujine. Takemu predlogu nasprotuje tudi agencija za varstvo konkurence," je dejala. Napovedala je, da se bo DeSUS uprl nekakovostni reformi medijske zakonodaje.

RTV Foto: STA Pri tem se je Pivčeva zavzela za transparentno, strokovno in kakovostno reformo, ki bo tako upokojencem kot vsem ostalim v Sloveniji razvijala in ohranjala kvaliteten javni medijski servis in kakovostno novinarstvo. Po njenih besedah v DeSUS pričakujejo, da bodo spremembe zakonodaje bolj premišljene in domišljene, ter bodo zagotovile finančno neodvisnost, predvsem javnega servisa RTVS in Slovenske tiskovne agencije (STA).

"Vlada mora takoj pomagati medijem, še posebej lokalnim in regionalnim, ki se jim je letos zadržalo financiranje. V nasprotnem primeru bomo priča propadu več medijev in centralizaciji medijske krajine," je poudarila. Po njenih besedah mora proračunska postavka za sofinanciranje medijev ostati nespremenjena, medijem pa se mora zagotoviti že obljubljena in s pogodbo opredeljena sredstva, in to takoj, poroča STA.

vera jourova
vera jourova
Novice Podpredsednica EK zaskrbljena zaradi nove slovenske medijske zakonodaje

Stanja v slovenski medijski krajini ne moremo idealizirati

Dodala je, da pa trenutnega stanja v slovenski medijski krajini vendarle ne smemo in ne moremo idealizirati. "Stari načini dela, preobsežno zaposlovanje in vse bolj notranja programsko politična delitev v medijih med 'naše in vaše' ali 'leve in desne' je pripeljala medije v položaj, ko se javnost vedno bolj izogiba sredinskemu, nevtralnemu mnenju in želi slišati odmeve na levi ali desni strani," je ocenila.

STA Foto: STA Ta nevarnost je po mnenju Pivčeve toliko večja za javni medijski servis. Dejala je, da bi se morali novinarji in uredniki upreti zoper ulično hujskaštvo, spodbujanje sovražnega govora in neupravičene diskretizacije. "Tako bi dodatno okrepili zaupanje naših državljanov v neodvisnost medijev," je dodala. Ocenila je tudi, da predlagane spremembe ožijo prostor za produkcijo regionalnih programov RTVS, v Kopru in Mariboru.

Sicer je ministrstvo za kulturo predlagalo novele štirih zakonov, in to zakona o avdiovizualnih medijskih storitvah, zakona o medijih, zakona o RTVS in zakona o STA. Javna razprava bo predvidoma trajala še do konca avgusta. Najbolj odmevni predlog je sprememba razdeljevanja rtv-prispevka, in sicer bi tri odstotke zbranega prispevka v preteklem letu namenili za STA, pet pa za uresničevanje javnega interesa na področju medijev.

V zakonu o medijih so med drugim dopolnili definicijo javnega interesa, medtem ko se v predlogu novele zakona o STA med drugim spreminja način imenovanja nadzornikov, ki se z državnega zbora prenaša na vlado, in razreševanje direktorja STA, navaja STA.

Mikrofon, mikrofoni, novinar, novinarji, mediji
Mikrofon, mikrofoni, novinar, novinarji, mediji
Novice Koalicija za podaljšanje javne razprave o medijskih novelah

Football news:

Barcelona announced Suarez's move to Atletico
Barcelona will receive 2 million euros for the transfer of Suarez in the seasons when Atletico reaches the 1/4 finals of the Champions League
Chelsea's newcomers came off in the League Cup: Havertz scored a hat-trick (the first of his career), Chilwell an assist, Silva played an hour
Manchester United will lose 139.39 million pounds if the Premier League season is held without spectators - the most in the League
Ruediger - Barcelona's priority transfer target
Arsenal have won 6 matches in a row
Inter midfielder vesino is In talks with Napoli. He was offered to Zenit