Slovenia

Prvi spor v vladi v Rimu, in nihče ne verjame, da zadnji

Novi italijanski minister za družino Lorenzo Fontana je s svojim odklanjanjem istospolnih zvez povzročil prvi resni spor v novi vladni koaliciji, ki jo sestavljata populistično Gibanje petih zvezd in skrajno desna Liga. Fontana, ki je konservativni katolik in tudi nasprotnik splava, je za časnik Corriere della Sera izjavil: »Družine so naravne, kadar ima otrok očeta in mamo… Naravna družina pa je napadena, homoseksualci jo hočejo spodkopati in izbrisati naš narod.« Življenjske skupnosti istospolnih parov so v Italiji priznane od maja 2016, nimajo pa pravice do posvojitve.

Za člane Gibanja je izjava Fontane, ki prihaja iz Lige, »neprimerna« predvsem zato, ker sta se stranki dogovorili, da tovrstnih občutljivih etičnih in nravstvenih vprašanjih, kjer sta vsaka na svojem bregu, ne bosta odpirali. Tako jih tudi ni v koalicijski pogodbi. »Nobena skrivnost ni, da so med nami in Ligo razlike v pogledih na etična vprašanja,« je za Corriere della Sera dejala vodilna političarka Gibanja petih zvezd Maria Edera Spadoni. Med drugim stranki različno gledata na splav. V Italiji je sicer dovoljen, a večina ginekologov – v nekaterih regijah na jugu menda celo 85 odstotkov – ga zaradi različnih pritiskov konservativcev raje ne opravlja. Fontana je sicer tudi dejal, da bo podpiral organizacije, ki »poskušajo ženske odvrniti od splava«.

Vodja Lige Matteo Salvini, ki je v novi vladi notranji minister, vendar, tudi zaradi svoje vse večje priljubljenosti, njen najmočnejši mož, je poskušal hitro pomiriti Gibanje, rekoč, da namen vlade ni razveljaviti dosedanjo liberalno zakonodajo. Svojemu strankarskemu kolegu Fontani pa da dovoli, da »ima svoja stališča« (ki so v resnici podobna Salvinijevim). Salvini je še dejal: »Kot očetu se mi zdi nujno, da ima otrok očeta in mamo, a to vprašanje ni na programu vlade.«

Bolj kot te izjave pa bi bil za vlado lahko nevaren neki drug prepad med strankama. Gibanje petih zvezd namreč predvsem revnemu jugu Italije obljublja zajetno povečanje socialnih prispevkov, med drugim 780 evrov za brezposelne in revne upokojence, Salvini in Liga pa na drugi strani bogatemu severu Italije obljubljata veliko znižanje davkov in manj denarja za »lenuhe« z juga. Ta spor bi vsekakor lahko imel resne posledice za italijanski proračun.

Vladajoči stranki pa se zato strinjata o nujnosti represivnih ukrepov proti migrantom. Salvini, ki je tudi zato prevzel položaj notranjega ministra, je tu najbolj agresiven, saj bi rad čim prej izgnal pol milijona migrantov. »Za nezakonite pribežnike je konec lepega življenja. Pripravite prtljago!« je v soboto dejal na severu Italije. V nedeljo je bil že na Siciliji, kjer je vzklikal: »Sicilija ne sme biti več begunsko taborišče Evrope.« Očitno hoče tudi na jugu pridobiti volilce, potem ko je Liga v zadnjih treh mesecih s 17 odstotkov poskočila že na 27 odstotkov podpore. Sicer pa je Salviniju glede boja proti priseljevanju teren pripravil dosedanji notranji minister v demokratski vladi Marco Minniti, ki je lani menda s kovčki denarja podkupil eno od libijskih milic, da je ustavila glavni dotok afriških migrantov v Italijo.

Football news:

Josep Bartomeu: Setien is doing a great job. We have full confidence in him
Pique on La Liga: Barca do not like to fall behind, but we have made every effort to change the situation
Pep Pro 0:1 with Southampton: city liked the Game, but it's not enough to win
Mandzukic is Interesting to Fenerbahce and Galatasaray. It is also claimed by Loco and Milan
Messi wants to finish his career at Barca. Bartomeu believes that Leo will not leave in a year
Gasperini about Atalanta: we Want to reach the Champions League and break the club's record for points in Serie A
Hames can leave Real Madrid for the Premier League for 25 million euros. A year ago, Atletico and Napoli offered 45-50 million euros for him. Real Madrid Midfielder Hames Rodriguez is likely to change clubs at the end of the season