Slovenia

S koronavirusom okužena dva stanovalca v domu starejših Hrastnik

V nedeljo so ob 440 testiranjih potrdili osem novih okužb, 17 oseb je hospitaliziranih, ena oseba je bila odpuščena iz bolnišnice. Prvič po 27. juniju en bolnik potrebuje intenzivno nego. V hrastniškem domu starejših je okužena ena od zaposlenih, okužbo pa so potrdili tudi pri dveh stanovalcih. Od 945 nadzorov, ki so jih opravili konec tedna, je 760 oseb spoštovalo karanteno.

Potem ko so podatki za soboto pokazali, da nihče od okuženih z novim koronavirusom ne potrebuje intenzivne terapije, se je stanje v nedeljo očitno poslabšalo. Današnji uradni podatki kažejo, da so v nedeljo opravili 440 testiranj in potrdili oseb okužb. 17 oseb je hospitaliziranih, in kot so sporočili iz UKC Ljubljana, je prvič po 27. juniju ena oseba na oddelku za intenzivno terapijo. Ena oseba je bila odpuščena iz bolnišnice. 

"Po dobri napovedi smo zdaj prišli do vrha krivulje, sedaj bomo nekaj časa ostajali na tej številki in če bo vse potekalo dobro, bomo počasi drseli po krivulji navzdol", pa je v oddaji SVET umirjanje števila novih primerov okužb s koronavirusom pri nas ocenil direktor NIJZ Milan Krek.  Kot je še povedal Krek, je sedanji val okužb s koronavirusom 'halo efekt vala v južnih balkanskih državah'. 

icon-food-cookie

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Kot kažejo podatki na strani covid-19 Sledilnik, so danes dve okužbi potrdili v Ljubljani, dve v Murski Soboti, dve v Šentjurju, eno v Mariboru in eno v Hrastniku. 

945 nadzorov spoštovanja karantene, 182 nadzorov nad lokali

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covida-19 so sodelovali minister za javno upravo Boštjan Koritnik, Andreja Mojškrciz Zdravstvenega inšpektorata in vladni govorec, veleposlanik Jelko Kacin.  

Minister Koritnik je sporočil, da bo uporaba mobilne aplikacije o stikih z okuženimi prostovoljna za vse, tudi za tiste s potrjeno okužbo in odrejeno karanteno. S tem želijo spodbuditi državljane, da bodo aplikacijo uporabljali v čim večji meri, je dejal.

Strokovnjak: Rok za podrobno testiranje aplikacije je kratek

V nadaljevanju je Andreja Mojškrciz Zdravstvenega inšpektorata predstavila statistiko nadzora karantenskih odločb konec tedna. V soboto in nedeljo so opravili 945 nadzorov (skupaj 2821). 760 oseb je spoštovalo karanteno. 40 oseb ni bilo prisotno na naslovu. V 11 primerih ni bil omogočen dostop do zasebnega zemljišča. V 32 primerih so osebe navedle lažen ali napačen naslov. V 15 primerih oseba ni odprla vrat. V 87 primerih osebe v večstanovanjskih objektih ni bilo možno najti, ker ni bilo navedene številke stanovanja. Inšpektorji so konec tedna opravili tudi 182 nadzorov nad lokali. V več kot 20 primerih so ugotovili nezadostni razmik med mizami, v 20 primerih gostje v notranjih prostorih niso uporabljali zaščitne maske, v nekaj primerih pa so zaposleni masko uporabljali napačno. 

Vladni govorec Kacin pa je predstavil podatke o okuženih na Hrvaškem. Z grafov je razvidno, da je varnih osem hrvaških županij, tri so nevarne, vmes pa so manj varne županije. 

Na Hrvaškem varnih osem županij, nevarne tri

Domova starejših občanov v Hrastniku in Metliki zaprli za obiske

Zaradi nevarnosti okužbe z novim koronavirusom so za obiskovalce znova zaprli domova starejših v Hrastniku in Metliki. V Hrastniku so namreč prejšnji konec tedna potrdili okužbo pri eni od zaposlenih, v Metliki pa so se za ta ukrep odločili zaradi pojava nove okužbe v občini.

V Hrastniku so okužbo potrdili tudi pri dveh od oskrbovancev, so poročali v oddaji 24ur. Enega so že prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor, je za STA dopoldne potrdil župan Hrastnika Marko Funkl. Brise so za zdaj sicer med vikendom v hrastniškem domu odvzeli 13 oskrbovancem, a za zdaj še čakajo na rezultate testov.  Za zdaj so jih dali v za takšne primere vzpostavljeno t. i. sivo cono na opazovanje,je pojasnil Funkl.

Okužbo zaposlene je na današnji novinarski konferenci potrdil tudi vladni govorec Jelko Kacin, ki je dejal, da naj bi se okužila že prejšnjo soboto, od nedelje naprej pa je delala in bila v stikih s stanovalci, saj ni imela znakov okužbe. Ker se je v sredo počutila slabše, je ostala doma, v petek pa je prejela informacijo o pozitivnem brisu. Od takrat je 60 stanovalcev v karanteni, je še dejal Kacin.

V Hrastniku so minuli konec tedna zaznali več okužb, predvsem znotraj družin, ki naj bi se okužili na večji zasebni zabavi. Med okuženimi naj bi bila po besedah Funkla tudi ena od zaposlenih v vrtcu, ki pa je bila na dopustu in v tem času ni bila v stiku ne z otroki niti z zaposlenimi.

Nevarnost širjenja okužbe velika

Dom so obiskali tudi predstavniki ministrstva, saj gre po besedah župana za enega slabših domov v državi glede infrastrukture, zato je nevarnost širitve virusa lahko zelo velika. Ker bolnišnice in zdravstveni domovi po njegovem trenutno obratujejo skoraj nemoteno, domovi pa nimajo dovolj usposobljenih kadrov za nemoteno delovanje, so na državo po Funklovih besedah naslovili tudi prošnjo, naj jim pomagajo s kadri.

"Gre za star dom, ki je bil pred leti predelan iz dijaškega doma, zato je eden slabših, kar se tiče kriterijev, ki naj bi jih domovi izpolnjevali glede ustreznosti namestitvenih zmogljivosti, na kar že nekaj časa opozarjamo," je še dodal hrastniški župan.

Župan je občane pozval, da se držijo navodil stroke in naj ne pripravljajo druženj za več kot deset ljudi. Tudi na teh naj se ljudje držijo predpisov, predvsem razkuževanja rok in izogibanja fizičnim stikom.

icon-food-cookie

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Obiski v domu starejših so do nadaljnjega seveda prepovedani, prav tako vse aktivnosti, stanovalci pa se morajo zadrževati v svojih sobah oziroma v svojem nadstropju. Kot je povedal direktor doma Drago Kopušar, so oskrbovanci informacijo, da je ena od delavk okužena in da je potrebno preventivno omejiti gibanje, sprejeli dobro, zato upa, da jim bo uspelo obvladati razmere.

Dom upokojencevFOTO: Dreamstime

V DSO Metlika previdni

V DSO Metlika so ob začetku epidemije med prvimi odkrili okužene stanovalce in zaposlene, zato so ob pojavu nove okužbe v občini zelo previdni. V nedeljo so tako do preklica ukinili obiske, so zapisali na svoji spletni strani.

Po podatkih DSO so sicer imeli tam med 6. marcem in 4. junijem z novim koronavirusom okuženih skupaj 54 stanovalcev, od katerih jih je za posledicami covida-19 v navedenem obdobju umrlo 16. Po njihovih informacijah je zbolelo tudi 15 zaposlenih, zadnji pozitiven bris pa so v metliškem domu starejših zabeležili 18. maja.

Sredi maja so v DSO Metlika vnovič omogočili obiske, 9. junija pa so spet začeli sprejemati nove stanovalce. Dom sicer premore nekaj več kot 170 mest.

Football news:

Lopetegi about éver Banega: When he plays well, the whole of Seville plays well
Sanchez received 7.5 million pounds from Manchester United for terminating his contract
Javi Martinez is Interesting to Renn. The club will play in the Champions League
Fonseca Pro 0:2 with Sevilla: Roma deserved to lose
Manchester United are ready to sell Lingard. He has scored in the last two matches
Dzeko Pro 0:2 with Sevilla: Roma never got into the game
Sergio Region: Sevilla are determined to win the Europa League. We want to win everything we can