Slovenia

Še naprej akcije za dostop na Lent

Gremo korak za korakom, pravi Tonja Kos iz mariborskega GT22 o njihovi nameri, da najprej v svoji "hiši" uredijo dostop za vse, torej tudi gibalno in senzorno ovirane obiskovalce, kasneje pa še naprej do Lenta. Najprej so naredili ograjo do Intimnega odra, načrtujejo še ureditev ograje do vrtca Ivana Glinška, nato pridejo na vrsto taktilne oznake in kot cilj so si zastavili še dvigalo do Lenta z območja Židovskega trga. Kako se ti načrti uresničujejo?

"Za postavitev ograje od GT22 do vrtca Ivana Glinška smo z izvajalcem že dogovorjeni. Stala bo nekaj čez dva tisoč evrov, sredstva še zbiramo. Prodajamo majice in vrečke in na spletni strani unikate, ki so nam ostali z decembrske dražbe, pripravljamo tudi program za dostop na Lent v času Festivala Lent. Tako bo v petek, 22. junija, ob 18. uri nastopil Zavod Razvoj s svojo lutkovno predstavo Modri kralj Inus, v soboto, 23. junija, ob 18. uri bo dobrodelna akcija z anonimnimi sladkosnedi, odprtje ograje do Židovskega trga in javna licitacija unikatov, tudi še pogovor o dostopu za vse na Lent," pravi Tonja Kos. Za ureditev dostopa na Lent so se prijavili tudi na več razpisov za nepovratna sredstva, a odgovorov, koliko so bili pri tem uspešni, še ni.

"Za postavitev ograje od GT22 do vrtca Ivana Glinška smo z izvajalcem že dogovorjeni"

Do Intimnega odra so želeli urediti tudi dostop za invalide na vozičkih, a žal stopniščni vzpenjalnik, ki so ga dobili v dar, ni primeren za uporabo v GT22, ker do odra vodijo okrogle stopnice. "Razmišljamo, da bi ga donirali naprej," pravi Tonja Kos. Kaj pa taktilne oznake? "Načrte zanje bomo pridobili do festivala Lent, in takoj ko bomo zbrali dovolj denarja, jih bomo uredili znotraj hiše, naprej do Židovskega trga pa je problem infrastruktura," pravi Tonja Kos.

Če se bodo uresničili načrti mariborske občine, kjer pravijo, da je v okviru investicijskega projekta Nabrežje reke Drave predvidena ureditev dvigala ob Starem mostu, pa bodo v GT22 od najbolj dolgoročne in tudi najdražje zamisli - postavitvi dvigala za invalide pri Židovskem trgu - lahko odstopili. "V tem primeru se bomo posvetili ureditvi dotrajane infrastrukture v Židovski ulici in na Židovskem trgu," še pravi Tonja Kos.

Football news:

Spartak-Lokomotiv: who will win?
Raphael Leau on the victory over Juve: All the Milan players fought for every ball
Griezmann will remain at Barcelona for the next season
Cristiano on the defeat by Milan: Keep your head up and keep working!
This is the best Milan in years: superkambekom with Juve (3 goals in 5 minutes!) saved the intrigue in Serie A
Zlatan Ibrahimovic: I am the President, player and coach! If I had been in Milan since the start of the season, we would have taken the scudetto
Sarri on the defeat by Milan: we played first-class football for 60 minutes. Then-turbidity