Slovenia

Seznam pomembnih investicij težak 7,7 milijarde evrov: 'Nekatere postopke bomo časovno prepolovili'

icon-content-book-3PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada je sprejela seznam pomembnih investicij, ki je težak kar 7,7 milijarde evrov. Na njem je 187 projektov, ki bodo po besedah ministra Vizjaka ohranili in ustvarili nova delovna mesta. Osnovni cilj seznama je pospešitev izvedbe projektov, ki stojijo zaradi birokratskih zapletov – Vizjak je tako napovedal, da bodo s seznamom nekatere birokratske postopke časovno celo prepolovili.

Vlada je na seji sprejela seznam pomembnih investicij, kot nadgradnjo tretjega protikoronskega zakona, kot ukrep za izhod iz krize, ki jo je sprožila epidemija koronavirusa, je v izjavi za javnost po seji vlade dejal minister za okolje in prostor Andrej Vizjak. "Zagon investicijskega cikla pomeni nova delovna mesta v gradbeništvu in številnih gospodarskih panogah, ki so z gradbeništvom povezane – trgovina, promet, gostinstvo, dobavitelji opreme ..." 

Andrej VizjakFOTO: Miro Majcen

Seznam, ki ga bodo še pred počitnicami osvežili in dopolnili, zajema 187 pomembnih investicij, skupno pa je seznam težak kar 7,7 milijarde evrov. Na seznamu je 22 projektov v skupni vrednosti okoli 310 milijonov evrov na področju okolja, 19 energetskih projektov v vrednosti 650 milijonov evrov, na področju prometa gre za projekte v višini 4,5 milijarde evrov, večkot dve milijardi evrov so vredni projekti na področju šolstva, zdravstva, kulture. 

Osnovni namen zakona in seznama je, da se pospeši začetek izvedbe projektov, ki so pripravljeni, a trenutno stojijo zaradi birokratskih zapletov, je dodal Vizjak. "Gre za pomembno sporočilo gospodarstvu, da vlada spodbuja investicijski cikel." Projekti bodo po Vizjakovih besedah ustvarili nova delovna mesta. 

Prioriteta projektov bo določena glede na izvedljivost projektov in na zaprtost finančne konstrukcije – nad čimer bo bedela posebna koordinacijska skupina, ki je že oblikovana, z delom pa bo začela v prihodnjih dneh. Sestavljajo jo predstavniki različnih agencij, zavodov in uradov, ki so ključni pri pridobivanju dovoljenj. Začeli bodo s projekti, ki so najbližje realizaciji, je še poudaril minister in napovedal, da bodo na tak način pripomogli k temu, da se bodo nekateri postopki, predvsem pri pridobivanju dovoljenj, časovno prepolovili. 

Football news:

Chelsea did not make an offer for Havertz. The player's representatives are aware of the blue's Interest
I wanted to stay on the field. The one and only Ivan samorano
Stefano Pioli: teo can become one of the best extreme defenders in the world
Arteta wants Ceballos to stay at Arsenal: he has become a really important player for us
Mourinho on son and Lloris clash: It's beautiful. If you want to blame someone, it's me
Real Madrid players will refuse bonuses for all the trophies they win this season
Barcelona are confident that they will sign Lautaro by October. Inter wants 90 million euros and one player