Slovenia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Skupina mladoletnikov pretepla dijake na poti v šolo

Po družbenih omrežjih so zaokrožile informacije o nasilju, ki ga doživljajo dijaki Šolskega centra Novo mesto na poti v šolo. Zadnji takšen dogodek se je zgodil v ponedeljek, ko naj bi skupina mladoletnikov napadla tri dijake, ki so jih nato oskrbeli na novomeški urgenci.

Kot je za Dolenjski list pojasnila Alenka Drenik Rangus, predstavnica za odnose z javnostmi Policijske uprave Novo mesto, jih je v ponedeljek nekaj po 9. uri ravnatelj ene izmed srednjih šol v Novem mestu obvestil, da naj bi na Šegovi ulici v Novem mestu prišlo do pretepa. Trije dijaki, ki so bili na poti v šolo, naj bi bili lažje poškodovani. »Policisti PP Novo mesto so se nemudoma odzvali in pričeli izvajati številne aktivnosti za izsleditev vpletenih in razjasnitev vseh okoliščin. Ugotovili so, da naj bi skupina mladoletnikov na Šegovi ulici najprej verbalno napadla dijake, potem pa še fizično. Med intenzivno preiskavo so ugotovili identiteto napadalcev iz okolice Novega mesta in Šentjerneja. V popoldanskih urah so jih izsledili in privedli na policijsko postajo,« je sporočila in dodala, da ni bilo ugotovljeno, da bi poleg fizične sile kdo uporabil kakšen drug nevaren predmet.

O nasilništvu mladoletnikov so obvestili starše in pristojni center za socialno delo. »Policisti PP Novo mesto nadaljujejo s preiskavo in ugotavljanjem odgovornosti za nasilje posameznih mladoletnikov in morebitne odgovornosti drugih oseb, ki so jim mladoletniki zaupani v oskrbo. O ugotovitvah bodo policisti po zaključeni preiskavi seznanili pristojno tožilstvo,« je povedala.

Snemali, namesto, da bi klicali policijo

Kot je pojasnila, so bili tudi seznanjeni, da naj bi dijaki snemali pretep, kasneje pa posnetek objavili na družbenih omrežjih. »Predvsem nam je žal, da tudi v tem primeru nihče od očividcev pretepa ni poklical na pomoč policistov na številko 113 ali na anonimni telefon 080-1200. Očitno kot družba še vedno nismo uspeli senzibilizirati mladih o nesprejemljivosti vsakršnega nasilja in o potrebi po takojšnji pomoči žrtvam,« je poudarila Drenik Rangus.

Pretep tudi prejšnji ponedeljek

Policiste so pod drobnogled vzeli podoben primer tudi prejšnji ponedeljek, 16. oktobra. Nekaj po 13. uri so jih iz bolnišnice obvestili, da oskrbujejo lažje poškodovanega mladoletnika, ki naj bi bil poškodovan v pretepu na območju Šegove ulice. Tudi v tem primeru so se policisti takoj odzvali in v okviru preiskave ugotovili identiteto mladoletnega nasilneža, je povedala.

Na Šolskem centru takoj reagirali

»Takoj, ko smo bili s strani dijakov obveščeni o fizičnih napadih na dijake na poti v šolo, smo o tem obvestili policijo, ki je začela z ustreznimi aktivnostmi za izsleditev vpletenih,« je povedal Matej Forjan, direktor Šolskega centra Novo mesto, in dodal, da so jih po napadu v ponedeljek policisti izsledili in da gre po njegovih podatkih za mladoletne osebe, od katerih pa nihče ni dijak njihove šole.

S policijo, pravi, tudi sicer dobro sodelujejo in jih redno obveščajo o vseh ravnanjih, ki vplivajo ali bi lahko vplivale na varnost dijakov, pri čemer so še posebej pozorni na pojav morebitnega nasilja med mladimi, hkrati pa tudi redno sodelujejo na aktivnostih za povečanje varnosti dijakov v prometu.

Dodatni varnostniki

»V šoli se nenehno trudimo zagotavljati varno okolje za dijake in kakih izrednih incidentov na šolskem prostoru do sedaj nismo zaznali, bomo pa kljub temu za zagotavljanje večje varnosti zaposlili še dodatne varnostnike. Verjamem, da je Šolski center Novo mesto varno okolje za vse dijake in se bomo še naprej trudili, da tako tudi ostane,« je poudaril. Dodal je, da se učitelji in svetovalne delavke z dijaki veliko pogovarjajo na temo preprečevanja medvrstniškega nasilja in jih s pomočjo ustreznih inštitucij, kot sta policija in center za socialno delo tudi učijo, kako odreagirati na vsak sum pojava kakršnihkoli vrst nasilja.

Policisti okrepili prisotnost

Tudi Alenka Drenik Rangus pove, da vodstvo policijske postaje Novo mesto zelo dobro sodeluje z vodstvom Šolskega centra Novo mesto. Predstavniki šole jih redno obveščajo o vseh ravnanjih, ki vplivajo ali bi lahko vplivala na varnost dijakov. Policisti tako izvajajo aktivnosti, ki se nanašajo na varnost dijakov v prometu, posebej pa so pozorni na pojav morebitnega nasilja med mladimi. Policisti PP Novo mesto so svojo prisotnost na širšem območju šolskega centra še okrepili in z različnimi oblikami dela, pa tudi v pogovorih z mladimi vplivajo na zmanjševanje protipravnih ravnanj, je dodala.

Pomoč žrtvam

»Vsakršno nasilje je kršitev človekovih pravic. Naša pozornost pa ne sme biti usmerjena zgolj v žrtve in storilce, temveč tudi opazovalce nasilja oziroma tiste, ki nasilje opazijo. Včasih žrtev sama ne zmore ali ne zna poiskati pomoči. V takih primerih otroke in mladostnike spodbujamo, da v imenu žrtve poiščejo pomoč in ji tako zagotovijo varnost,« je opozorila Alenka Drenik Rangus.

Ob tem apelirajo na vse učitelje, pedagoške delavce, športne trenerje, delavce v raznih mladinskih organizacijah, ki pri svojem delu prihajajo v stik z otroki in mladostniki, da so pozorni na znake, ki bi lahko nakazovali, da je otrok v šolskem, socialnem ali spletnem okolju žrtev medvrstniškega nasilja. »Če nasilje zaznate ali vam za nasilje kdo pove, o tem obvestite center za socialno delo ali prijavite na telefonski številki policije 113 ali na najbližji policijski postaji,« je svetovala