Slovenia

Trem ministrom in najbolj znanemu državnemu sekretarju preboj med poslance ni uspel

Po volilni nedelji je znanih 88 poslancev, ki se bodo (po neuradnih podatkih) uvrstili v državni zbor. Prihodnji odstopi so seveda še mogoči, hkrati pa bodo člani državne volilne komisije (DVK) v nedeljo oddanim glasovom prišteli še glasovnice, oddane po pošti, in tiste iz tujine, kar lahko vpliva na rezultat. Podatkov o izvoljenih poslancih narodnih skupnosti prav tako še ni, saj jih bo DVK objavila po končanem štetju glasov.

Za zdaj velja, da je 39 poslancev prvič v državnem zboru oziroma so povratniki, a jih v minulem sklicu ni bilo med poslanci. To velja denimo za Zmaga Jelinčiča (SNS), Zvonka Černača, Alenko Jeraj (oba SDS), Sama Bevka (SD) in Braneta Goluboviča (poslanec Pozitivne Slovenije, v parlament pa se vrača kot poslanec Liste Marjana Šarca). Za popolne novince velja vseh 13 poslancev Liste Marjana Šarca (LMŠ), štirje poslanci SNS in prav toliko poslancev Stranke modernega centra (SMC), Levice (ta je obdržala prav vse svoje poslance minulega sklica) in SD, pet poslancev Stranke Alenke Bratušek (SAB) ter tri DeSUS, dva novinca pa prihajata v poslansko skupino NSi, toda nista popolna politična novinca, saj je bil vsaj eden v službi v stranki.

V poslanske klopi se seli sicer veliko manj novincev, kot jih je prišlo leta 2014; k temu je tedaj pripomogla Stranka Mira Cerarja, ki je veljala za stranko novih obrazov, na volitvah pa je pridobila rekordnih 35 poslancev. Tako je bilo leta 2014 v slovenskem parlamentu kar 64 novincev. Letos je vseh novincev 36 oziroma 40 odstotkov.

Zmanjšal se je tudi delež poslank. Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je v minulem sklicu rada poudarila, da je v poslanske klopi sedlo največ žensk v zgodovini slovenskega parlamenta, kar 32 jih je bilo. Danes je bilo izvoljenih 10 žensk manj kot leta 2014 oziroma le 22 (24 odstotkov). Ponovno pa po uravnoteženosti spolov prednjači SMC s štirimi ženskami v poslanski skupini (40 odstotkov). Sledi LMŠ, kjer imajo izvoljene štiri poslanke oziroma slabih 31 odstotkov.

Najmlajša izvoljena poslanka je 28-letna Jerca Korče (LMŠ), najstarejši pa 73-letni Peter Jožef Česnik (SAB).

Poleg predsednikov strank Karla Erjavca (DeSUS) in Alenke Bratušek (SAB), ki jima ponovna izvolitev (za zdaj) ni uspela, je iz parlamenta izpadlo še nekaj političnih prvokategornikov; gotovo sta ena najbolj znanih Vinko Gorenak, ki je bil poslanec SDS v zadnjih treh mandatih, torej od leta 2008 (z izjemo obdobja v letih 2012 in 2013, ko je bil minister za notranje zadeve), in nekdanji košarkar Peter Vilfan. Prav tako je iz državnega zbora izpadel poslanec, ki je znan po največ vloženih zakonskih predlogih, Jani Möderndorfer (leta 2011 je bil izvoljen kot poslanec Pozitivne Slovenije, leta 2014 kot poslanec Zavezništva Alenke Bratušek, a je med mandatom presedlal med neodvisne poslance, nato pa prestopil v SMC).

Izvolitev prav tako ni uspela marsikateremu ministru: Petru Gašperšiču (SMC), Anji Kopač Mrak in Andreji Katič (SD). Tudi znana imena, v katera so stranke, tako se je zdelo, v predvolilnem obdobju polagala velike upe, se v parlament niso prebila. To velja za nekdanjega košarkarja Sašo Dončića in šansonjerja Lada Leskovarja, ki sta kandidirala na listi DeSUS, mednarodno pravnico Dominiko Švarc Pipan in poslovneža Dušana Olaja (SD), pevko Alenko Gotar (SDS), preboj med poslance pa ni uspel niti najbolj izpostavljenemu državnemu sekretarju v minulem mandatu Juretu Lebnu (SMC). Tudi Janku Vebru, ki se je za vstop v parlament potegoval s svojo listo Sloga, ponovni preboj med poslance ni uspel. Preboj ni uspel niti Viliju Kovačiču, dvakratnemu pobudniku referenduma o drugem tiru, ki je zbral vsega 66 glasov, in Bojanu Požarju, ustvarjalcu rumenega portala Požar report (311 glasov).

Football news:

Napoli will extend the contract with Gattuso until 2023
Henri knelt for more than 8 minutes in the first match in charge of Montreal, honoring the memory of George Floyd
Kalu moved from Herta to Botafogo
Goalie of the banner of Labor, who was hit by lightning: everything is good at the moment. Back soon
Ole Gunnar Solskjaer: I Think it was a penalty against Aston Villa
Philadelphia played in t-shirts with the names of black people who died at the hands of the police
Kompany tries everything at Anderlecht: he coached without a license (terrible), played 15 matches and invested 3 million euros in the club