Slovenia

Upočasnimo staranje

Nihče še ni odkril eliksirja mladosti, pa vendarle je mogoče z majhnimi koraki in ukrepi ohraniti mladost in živeti dolgo, polno življenje.

Pomembna je zdrava prehrana, v kateri pa ni sladkorja, saj je ta eden glavnih sovražnikov zdravja in mladostnosti. Zaradi uživanja sladkega, denimo sladkih pijač, nimamo samo višjega tveganja smrti, tudi videti smo starejši. Raje kot sladkarije naj bodo na krožniku sadje in zelenjava, in to v čim več barvah.

image

Če je le mogoče, si na krožniku omislite mavrico. FOTO: Warren Goldswain/Getty Images

V sadju in zelenjavi je polno antioksidantov, pravzaprav so v pigmentih, ki dajejo barvo omenjenim živilom. Mavrična prehrana ne koristi le splošnemu zdravju, ampak tudi upočasnjuje staranje. Če je le mogoče, se prehranjujte, kot se v Sredozemlju, tovrstni način prehrane namreč velja za najbolj zdravega: zelenjava, sadje, ribe naj bodo pogosto na krožniku, ne pozabite na oljčno olje. Izogibajte se transmaščobnim kislinam, nasičenim maščobam, predelani hrani.

Redno in zgledno skrbite za ustno higieno? Si vsaj dvakrat na dan umijete zobe? Super, a pomembna je tudi uporaba zobne nitke. Bolezni dlesni so eden pogostih povzročiteljev vnetja, to pa lahko preprosto preprečimo z uporabo zobne nitke. Vnetni procesi so eden vodilnih vzrokov staranja, povezani so z boleznimi srca in možganov, vplivajo na imunski sistem.


Tudi pomanjkanje vitamina D je povezano z boleznimi, ki jih povezujemo s staranjem, večina teh pa lahko skrajša življenjsko dobo, kaže raziskava, objavljena v publikaciji Aging and Disease.

Gibanje je nujno, to vemo, zato se zmigajte, pojdite na sprehod, tecite, skačite. Če skočite 40-krat na dan (na trdi podlagi), boste okrepili kosti in tako zmanjšali možnosti poškodb in razvoja bolezni, ki so povezane s krhkimi kostmi. Sedeči način življenja viša tveganje nastanka mnogo bolezni, ki lahko skrajšajo življenje. Več kot dve uri skupaj ni dobro sedeti, zato vstanite, se pretegnite, hodite, vsaj dve minuti.

Jejte veliko pisanega sadja in zelenjave in ne sedite dolgo.


Ne kadite. Kajenje je povezano s številnimi boleznimi, ki krajšajo življenjsko dobo, na primer rakom pljuč, boleznimi srca, tudi kapjo. Ja, vemo, nočete hoditi k zdravniku, a vsake toliko časa je dobro opraviti sistematski pregled, ki bo razkril pomembne številke, ki jih morate poznati, na primer višino krvnega tlaka, vrednost holesterola.

Stres in dejavniki, ki ga sprožajo, so vse okoli nas, težko se jim je v celoti ogniti, lahko pa se izmojstrimo v odgovoru, odzivu nanj. Stres vpliva na vsa področja našega življenja in se manifestira na različne načine. Pomembno je, da ga prepoznamo, ukrotimo, pri tem pa koristita gibanje in meditacija. 

Football news:

Bellerin will pay for the mass planting of trees, despite the fact that Arsenal did not win against Leicester
Bayern claims 19-year-old left back Bara from Lyon
Jovich's friend has a coronavirus. The Real Madrid forward was isolated at home
Hazard has an ankle problem and may miss the game with Alaves
Agent Fedele: Manchester City are very close to buying Coulibaly
West ham Moyes can sign Lingard and Jones from Manchester United, if not relegated from the Premier League
Ennio Morricone's heart belonged to music and rum. The composer was asked to write the club's anthem, and Totti went to his hit