Slovenia

Vodstvo stranke DeSUS o predlogu za sklic izrednega kongresa

icon-content-book-3PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vodstvo in izvršni odbor stranke DeSUS bosta danes razpravljala o prihodnosti stranke ter stališča, med katerimi bo predvidoma tudi predlog za sklic izrednega kongresa, poslala v odločanje članom sveta. Kongresu je po besedah strankinega govorca Janeza Ujčiča naklonjena večina v vodstvu, tudi predsednica Aleksandra Pivec. Datum seje sveta pa še ni znan.

Aleksandri Pivec je pet poslancev DeSUS odreklo podporo in jo po očitkih, ki nanjo letijo zaradi nejasnih plačil ob gostovanjih po Sloveniji, v začetku tedna pozvalo k nepreklicnemu odstopu. Če tega ne bo storila, svet stranke pozivajo, da ji izreče nezaupnico. Za takšen poziv so se v četrtek zvečer odločili tudi v strankinem pokrajinskem odboru Južna Primorska, kjer ocenjujejo, da predsednica med člani in v javnosti ne uživa več osebnega ugleda, s čimer krni tudi politični ugled stranke, je na Twitterju sporočil predsednik odbora in sveta stranke Tomaž Gantar. 

Kot je Gantar napovedal že pred tem, se bodo člani sveta sestali do 25. avgusta, morda že prihodnji teden. A datum seje še ni znan. 

Izvršni odbor DesusaFOTO: Miro Majcen

Svet stranke bo po pričakovanjih odločal o zaupnici Pivčevi. Ali bi predlog vodstva in izvršnega odbora za izredni kongres, ki naj bi ga danes po pričakovanjih sprejeli, glasovanje o zaupnici kakor koli spremenil, je težko reči. Vse je v rokah članov sveta, je v sredo dejal Janez Ujčič. 

Gantar, čigar podporo je Pivčeva izgubila, je v primeru nezaupnice članov sveta Pivčevi pripravljen prevzeti vodenje stranke do kongresa, če bodo člani sveta tako odločili. 

Medtem se je odprlo vprašanje, kako lahko dogajanje v stranki DeSUS vpliva na stabilnost vladne koalicije. Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je tudi premierja Janeza Janšo v ponedeljkovem pogovoru seznanil s tem, da se v stranki ukvarjajo "s predsednico stranke, in ne ministrico ali koalicijo". Premier meni, da mora DeSUS, če je res samostojna stranka, zadevo rešiti brez vpliva drugih.

Po mnenju političnih analitikov pa Pivčeva ne more ostati na čelu stranke DeSUS, težko bo tudi ohranila funkcijo ministrice za kmetijstvo. Analitiki ugotavljajo, da je ta stranka res v težkem položaju in na robu preživetja.

Football news:

Pep about 3:1 with Wolverhampton: Sometimes Manchester City enter the season quickly, sometimes they don't. We played well
Kevin de Bruyne: Wolverhampton have caused Manchester City problems before. I am glad that we played well
Stefano Pioli: Milan are confident, can grit their teeth and fight. Zlatan proves that he is a champion
Ibrahimovic on the Bologna double: If I was 20 years younger, I would have scored a couple more. But I'm not old
Cavani's entourage and Atletico discussed a two-year contract at a hotel meeting
Abramovich is suspected of secretly investing in players of other clubs
Ibrahimovic has scored 23 consecutive seasons at club level