Slovenia

Volitve za rektorja UM: Največ možnosti Oplotniku in Kačiču

Približno 17.000 volilnih upravičencev danes do 16. ure na vseh članicah Univerze v Mariboru in na sedežu rektorata voli novega rektorja. Štirje kandidati se potegujejo za mesto devetega starešine alme mater od njene ustanovitve leta 1976. Ker bi moral zmagovalec, da bi to lahko postal že v prvem krogu, dobiti večino glasov vseh volilnih upravičencev, je drugi krog tako rekoč neizbežen. Ta je predviden za prihodnjo sredo, 13. junija. V drugem krogu je izvoljen tisti kandidat za rektorja, ki dobi večino glasov volilnih upravičencev, ki so glasovali.

Prvič volijo tudi nepedagoški delavci in študentje​

Jernej Turk, Niko Samec, Žan Jan Oplotnik in Zdravko Kačič so imena, med katerimi danes po vsej državi izbira volilno telo, največje v zgodovini Univerze v Mariboru (UM). Prvič letos namreč poleg pedagoških delavcev, ki so rektorja volili doslej, volijo tudi nepedagoški delavci in vsi študentje, kar pomeni, da se je število volilnih upravičencev podeseterilo. Je pa, kot določa pravilnik, tako, da imajo glasovi pedagoških delavcev 60-odstotno težo, glasovi nepedagoških delavcev in študentov pa po 20-odstotno.

- Približno 17.000 volilnih upravičencev danes voli novega rektorja Univerze v Mariboru.
- Glasovi pedagoških delavcev imajo 60 odstotkov teže, glasovi nepedagoških delavcev in študentov pa po 20 odstotkov teže.
- Volišča na 17 članicah in na sedežu univerze so odprta med 10. in 16. uro.
- Najverjetnejši drugi krog volitev bo prihodnjo sredo, 13. junija.

​Predvsem v prvem krogu, ko veljajo absolutni deleži, torej glasovi glede na celotno število volilnih upravičencev, bo premoč pedagoškega dela volilnega telesa še toliko bolj izrazita, za zmago pa bi posamezni kandidat potreboval absolutno večino. Zato je drugi krog zelo verjeten, tedaj pa bo drugačno tudi razmerje moči, saj šteje relativno število glasov glede na oddane glasove, ponderji v razmerju 60:20:20 pa ostajajo.

Kampanjo zaznamoval poskus diskreditacije Kačiča

Poznavalci razmer največ možnosti za uvrstitev v drugi krog pripisujejo Žan Janu Oplotniku, profesorju z Ekonomsko-poslovne fakultete in sedanjemu prorektorju UM za finančne zadeve, in Zdravku Kačiču, profesorju s Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko ter prorektorju za finančne zadeve UM v času rektorovanja Danijela Rebolja.

"Želja je, da bi čim več volivcev šlo na volitve"

Brez afer je minila tokratna sicer neobičajno dolga predvolilna kampanja, v zadnjih tednih jo je zaznamoval le poskus diskreditacije Zdravka Kačiča, ki ga je Teodor Lorenčič, nekdanji glavni tajnik UM v času rektorovanja Igorja Tičarja, zaradi domnevnega oškodovanja univerze pozval k odstopu od kandidature.

Da je s predstavitvami, soočenji in s prikazovanjem stališč glede aktualnih tematik predvsem akademsko skupnost težko prepričati, je še bilo slišati v tem predvolilnem času, a da to seveda ni prav. "Volivci imajo vedno prav," je bil včeraj kratek Niko Samec, ki pred prvim krogom ni želel špekulirati, kako in kaj. Jernej Turk upa, "da bodo volitve prinesle najboljšega rektorja med nami". Želi si tudi, da v prihodnjih dneh ne bi bili priča dogodkom zadnjih dni, s čimer misli predvsem na Lorenčičeve ovadbe Kačiča in nekaterih drugih zaposlenih na univerzi.

Glasovi iz vse države v Maribor

Še najbolj zgovoren je bil Kačič, ki pravi, da so občutki dobri, saj da je v času kampanje dobil veliko pozitivnih odzivov, zato upa na uspeh. "Mislim, da so bile ideje, ki sem jih skušal predstaviti, prepoznane, želja pa je, da bi čim več volivcev šlo na volitve," je še dejal Kačič, ki si ne zatiska oči, da so Lorenčičeve poteze poskus diskreditacije. Žana Jana Oplotnika nam včeraj ni uspelo priklicati, a predvsem med pedagoškimi delavci naj bi si bil prav Oplotnik zagotovil največ glasov.

Bo pa na končni rezultat in na imeni za drugi krog ali morebiti celo že ime novega rektorja po besedah predsednika volilne komisije Saše Preliča treba počakati do jutri. Čeprav se volišča danes zaprejo že ob 16. uri, bo komisija, tako Prelič, morala počakati še na vse glasovnice iz dislociranih enot po državi, kar pričakujejo do večera, nato bo treba glasove še prešteti, zato bo izid volitev znan šele ponoči oziroma jutri zjutraj.

Football news:

Klopp on players who have played less than 5 matches: They will receive a gold medal. If you are not from the Premier League, something from me
Messi may move to Manchester City (Fox Sports)
Salihamidžić on the transfer San to Bavaria: It can make the difference in the game. Now we have top-level variability on our flanks
Cavani is close to a contract with Roma
Balotelli can move to Boca juniors
Rummenigge on Havertz: Bayern will not pull his transfer this year
Bayer sports Director Feller on Havertz: We agreed that if possible, he could leave this summer