logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Slovenia

Vsak dan tudi do 20 strank, cena do 100 evrov

NOVO MESTO – »Dekleta so morala vsak dan sprejeti tudi do 20 strank, polovico zneska pa so morala izročiti osumljenima zakoncema. Ta sta ženskam, gre za dve državljanki Srbije in eno Ukrajinko, starim od 20 do 46 let, določala pravila, med drugim, da se je prostitucija izvajala praviloma vse dni v tednu od jutra do večera, določala sta cene za seksualne storitve, ta se je gibala od 40 do 60 evrov za pol ure in do 100 evrov za celo uro spolnih storitev.

Prav tako sta osumljenca organizirala njihove prevoze in jih v času izvajanja dejavnosti prostitucije tudi popolnoma nadzirala. Dekleta so morala sama plačevati stroške najema sobe ali stanovanja, prav tako stroške prevozov,« je dejal France Božičnik, vodja sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Novo mesto.

V sredo so namreč tamkajšnji kriminalisti v sodelovanju z Upravo kriminalistične policije Generalne policijske uprave in kolegi iz Celja in Maribora z osmimi hišnimi preiskavami zaključili več mesecev trajajočo preiskavo zlorabe prostitucije. Prijeli so zakonca, oba državljana Slovenije, za katera so ugotovili, da sta organizirala in vodila prostitucijo z namenom izkoriščanja deklet.

Dvainpetdesetletno osumljenko z območja Maribora in 48-letnika z območja Celja so ovadili za skupaj 12 kaznivih dejanj. Do zdaj ju policija še ni obravnavala. Kot smo izvedeli neuradno, gre za zakonca Brković, Jasno in Dursuma.

Prostitucija je bila leta 2003 dekriminalizirana, kaznivo pa je izkoriščanje oziroma zloraba prostitucije, kar so kriminalisti osumljenima tudi očitali v kazenskih ovadbah. »Osumljena sta tako s svojim ravnanjem zlorabila osebno dostojanstvo izkoriščenih deklet, saj jima nista zagotovila ustrezne socialne, delovne, zdravstvene in druge varnosti pri izvajanju dejavnosti niti poštenih in pravičnih delovnih razmer. Po prvih ugotovitvah preiskave so imela tri omenjena dekleta, ki so bila tako žrtve izkoriščanja, v zadnjih štirih mesecih 1600 obiskov strank, na dan tudi do 20,« je še dodal Božičnik.


image

France Božičnik. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda


Da se na Dolenjskem na področju prostitucije dogaja nekaj nezakonitega, so policisti ugotovili že aprila lani, do marca letos pa so s klasičnimi policijskimi metodami zbrali dovolj dokazov, da so bili odobreni prikriti preiskovalni ukrepi. Tri dekleta so torej spremljali od marca do zadnje srede, ko so opravili osem hišnih preiskav, kjer so bili zaseženi različni predmeti, povezani z izvrševanjem kaznivih dejanj, gre za veliko število mobilnih telefonov, SIM-kartic, različnih rokovnikov. Zasegli so tudi 4500 evrov.

»V času izvajanja kriminalistične preiskave sta osumljena pridobila protipravno premoženjsko korist v višini najmanj 95.000 evrov. Ker nekatera zbrana obvestila in okoliščine kažejo na to, da se osumljena s to dejavnostjo ukvarjata že več let, po nekaterih ocenah kar 14, bodo kriminalisti protipravno premoženjsko korist ugotavljali s finančno preiskavo. Osumljena sta sicer delovala zelo previdno, tudi s pomočjo posrednikov, kljub brezposelnosti pa živela razkošno in razsipno življenje. Tudi prijavljena sta bila na različnih naslovih,« je na novinarski konferenci še dodal Božičnik.


Dvainpetdesetletno osumljenko z območja Maribora in 48-letnika z območja Celja so ovadili za skupaj 12 kaznivih dejanj.


Osumljenca sta dekleta nastanila v različnih stanovanjih in hotelskih sobah na območju Novega mesta in Celja. Dekleta so v stanovanjih in sobah pogostokrat bivala neprijavljeno. V istih prostorih, ki so služili prostituciji, so pogosto tudi spale in se tam prehranjevale. Oba osumljena so v četrtek privedli na zaslišanje na Okrožno sodišče Novo mesto. Preiskovalni sodnik je po zaslišanju za oba odredil pripor. 
Themes
ICO