Palestinci tako na Zahodnem bregu kot v Gazi obsojajo dogovor ZAE-ja z Izraelom, ki ga dojemajo kot izdajo njihovega boja. Foto: EPA
Palestinci tako na Zahodnem bregu kot v Gazi obsojajo dogovor ZAE-ja z Izraelom, ki ga dojemajo kot izdajo njihovega boja. Foto: EPA

Višji svetovalec palestinskega predsednika Mahmuda Abasa, Nabil Abu Rudeineh, je dogovor označil za izdajo islamskega svetišča Al Aksa, Jeruzalema in palestinskega boja. "Palestinci bomo ostali združeni proti temu nepravičnemu koraku in opozarjamo naše arabske brate, naj se ne podvržejo ameriškemu pritisku in naj ne sledijo primeru Združenih arabskih emiratov," je dejal.

Dogovor je prav tako označil za korak v smeri uničenja arabske mirovne pobude in od Združenih arabskih emiratov zahteval, naj nemudoma prekličejo ta "sramotni dogovor", poroča tiskovna agencija TASS.

Palestinski zunanji minister Riad Al Maliki je pozneje sporočil, da je predsednik Abas zaprosil ministrstvo, naj nemudoma odpokliče veleposlanika v Združenih arabskih emiratih. Abas je govoril z vodjo palestinskega gibanja Hamas, ki vlada v Gazi, Ismailom Hanijo in oba sta se strinjala, da je treba dogovor odločno zavrniti.

Gibanje Islamski džihad je medtem dogovor označilo za "predajo".

Izraelski zavezniki pozdravili dogovor

Medtem ko Palestinci opozarjajo, da je dogovor ZAE-ja z Izraelom izdaja, pa ZAE-jev prestolonaslednik Mohamed Bin Zajed pravi, da je bil dogovor sklenjen, "da bi ustavili nadaljnjo izraelsko priključitev palestinskega ozemlja".

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je sicer pojasnil, da je priključitev delov Zahodnega brega, ki je pod izraelsko vojaško okupacijo od leta 1967, samo začasno odložena, ne pa odpovedana.

Izrael in Združeni arabski emirati so si diplomatske odnose prizadevali vzpostaviti že nekaj let, državi pa imata gospodarske odnose že več let kljub pomanjkanju formalnega mirovnega sporazuma.

Izrael že več kot pol stoletja vojaško nadzira Zahodni breg, napoveduje pa tudi priključitev velikega dela zasedenega ozemlja. To je v nasprotju z mednarodnim pravom že storil z okupiranim Vzhodnim Jeruzalemom in sirsko Golansko planoto. Foto: EPA
Izrael že več kot pol stoletja vojaško nadzira Zahodni breg, napoveduje pa tudi priključitev velikega dela zasedenega ozemlja. To je v nasprotju z mednarodnim pravom že storil z okupiranim Vzhodnim Jeruzalemom in sirsko Golansko planoto. Foto: EPA

Od arabskih držav ima Izrael diplomatske odnose sklenjene le z Egiptom (od leta 1979) in Jordanijo (od leta 1994). Po poročanju portala middleeasteye.com je egiptovski predsednik Abdel Fatah Al Sisi, ki je na oblast prišel z vojaškim udarom leta 2013, dejal, da "ceni prizadevanja" ZAE-ja in Izraela za "dosego blaginje in stabilnosti v regiji". Egipt je tesen zaveznik ZAE-ja.

Dogovor je pozdravila tudi kraljevina Jordanija, ki je sporočila, da bi lahko sporazum pospešil zastala mirovna pogajanja, če bi mu uspelo doseči, da Izrael prizna palestinsko državo na ozemlju, ki je pod izraelsko okupacijo.

Tudi Bahrajn, še ena zalivska kraljevina, je sporočila, da dogovor povečuje možnosti za mir. Majhna zalivska država je zaveznica Savdske Arabije, ki dogovora še ni komentirala.

Izraelski premier Netanjahu je še dejal, da verjame, da bodo ZAE-ju kmalu sledile druge arabske države.

Guterres dogovor previdno pozdravil

Generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres je medtem v New Yorku novico o dogovoru previdno pozdravil z izrazom upanja, da lahko to pripomore k uresničitvi rešitve dveh držav Izraela in Palestine.

Njegov tiskovni predstavnik Stephane Dujarric je dejal, da generalni sekretar poziva Izraelce in Palestince, naj obnovijo pogajanja v smeri rešitve dveh držav v skladu z resolucijami ZN-a, mednarodnim pravom in bilateralnimi dogovori.

Dogovor sta pozdravila tudi britanski premier Boris Johnson in francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian.