Slovenia

Znan vzrok smrti bolnika na hemodializi: vbrizgali so mu sredstvo za nego

V bolnišnici v Čakovcu, kjer je umrl moški, ki je prišel na hemodializo, poteka izredni nadzor. Vodja bolnišnice Tomislav Novinščak je ob tem pojasnil, da zaenkrat vse kaže na to, da je medicinska sestra 62-letniku po opravljeni dializi namesto infuzije v žilo vbrizgala medicinsko sredstvo, ki se uporablja za nego bolnika po hemodializi. Je možno, da se zdravstveno osebje zaradi oblačil, ki jih nosijo za zaščito pred novim koronavirusom, ni dobro slišalo in razumelo?

Bolnik je v hrvaški bolnišnici umrl zaradi napake osebja. (Slika je simbolična)FOTO: Shutterstock

Po tragičnem dogodku, ko je zaradi napake ob prejemu terapije umrl bolnik, ki je v županijsko bolnišnico Čakovec prišel na hemodializo, je hrvaško ministrstvo za zdravje uvedlo inšpekcijski nadzor, prav tako pa hkrati poteka izredni notranji strokovni nadzor, je danes sporočil direktor bolnišnice Tomislav Novinščak.

62-letniku so namreč intravenozno 'po pomoti' vbrizgali medicinsko sredstvo, ki se uporablja za nego in toaleto bolnika po hemodializi. "Sredstvo so mu vbrizgali v žilo med postopkom, ki ni bil potreben," je dodal Novinščak. "Ne gre za sredstvo za dezinfekcijo, temveč za medicinsko sredstvo, ki se uporablja v postopkih po hemodializi in podobno. Treba je namreč pojasniti razliko med dvema postopkoma, ki potekata po koncu hemodialize - to je odvajanje pacienta od hemodialize ter toaleta in nega mesta aplikacije, ki sledita," je poudaril direktor bolnišnice.

Z bolnikom je bila ena medicinska sestra

Novinščak je novinarjem še dejal, da je bila z umrlim bolnikom ena medicinska sestra. "Bolnik je bil v izolaciji, poseg pa je bil opravljen v prostorih bolnišnice, ki jih mesece že uporabljajo za preglede in terapijo tovrstnih bolnikov. Bila je sama z bolnikom in opravila je dva postopka - bolnika je odklopila od hemodialize in opravila nego."

Medicinska sestra zaenkrat ni suspendirana, trenutno pa je na bolniški in danes tako ni delala. "To je izreden dogodek v naši bolnišnici in podobnega, odkar sem tukaj, ne pomnimo; prav tako ne moji kolegi, ki so tukaj še dlje kot jaz," je dejal Novinščak. "Milijoni postopkov na leto, intervencije, zdravljenje, nega in oskrba se že leta izvajajo na način, ki zagotavlja najvišjo kakovost."

Kako dolgo bo inšpekcijski nadzor ministrstva za zdravje trajal, sicer ne zna napovedati. "Vsekakor je zelo podroben, natančen in skupaj z vami bom čakal na njihove ugotovitve in njihovo končno rešitev," je povedal novinarjem.

Moški prišel na hemodializo in zaradi zdravniške napake umrl

Predsednik Komisije za notranji nadzor Županijske bolnišnice Čakovec Živko Mišević je medtem dejal, da so na sestanku zaenkrat navedli vse okoliščine ter opredelili stopnjo odgovornosti in strokovne napake, ki je bila storjena.

Sta se medicinski sestri narobe razumeli?

Za zdaj tako še ni jasno, kaj natančno se je zgodilo in se čaka na ugotovitev inšpekcije ministrstva za zdravje. Se je pa v zvezi s tem oglasila Zbornica medicinskih sester, kjer poudarjajo, da je osebje preobremenjeno - samo v bolnišnici v Čakovcu primanjkuje 60 zdravstvenih delavcev. Ob tem pa še dodajajo, da bodo, če bo nadzor ministrstva pokazal, da se je medicinska sestra zmotila, sprožili postopek pred razsodiščem zbornice.

Na vprašanje novinarjev ekipe Dnevnika hrvaške Nove TV, ali obstajajo kakršnekoli informacije, da sta bili medicinski sestri v oblačilih, ki jih nosijo za zaščito pred novim koronavirusom ter da sta zato slabše slišali in razumeli druga drugo, pa je predsednik hrvaške zbornice medicinskih sester Mario Gazić odgovoril, da tudi ta možnost obstaja.

"Tudi to je možno, ne glede na informacije, ki jih imamo zdaj. Šlo je za bolnika, pri katerem je obstajal sum na okužbo s koronavirusom in je bil zato v izolaciji. Tudi sami smo opozarjali, kako težko medicinske sestre delajo v teh oblekah in še z maskami in vizirji. Delovni pogoji so kot da delamo v potapljaškem oddelku. Tudi zaradi teh pogojev dela pravim, da je treba raziskati vse okoliščine, ki so privedle do tega dogodka," je še dejal Gazić.

Football news:

Mbappe is wary of extending his contract with PSG without being able to leave the club
Lucescu says that it was he who first put Pirlo on the field in 1998. This is not quite true
Bruno on the penalty miss: I'm human, it happens. Next goal for sure
Neymar wants to extend his contract with PSG, but the club has not yet started negotiations. The player's entourage is upset about this
Referee Oliver is appointed for the Bayern - Atletico match in the Champions League. He worked on the game Everton - Liverpool
Ex-judge Halsey: I'm surprised Pickford didn't get a red card. He put van Dijk's health at risk
Ander Herrera: I didn't feel love from Manchester United. The management and I had different views